България се интересува от равен и взаимноизгоден диалог с Русия, коментира в интервю за ТАСС преди посещение в Москва на 21 октомври, вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева.

"Български външен министър не е посещавал Москва от осем години. За мен, откакто съм вицепремиер и външен министър от 2017 г., това ще бъде първото ми посещение в Русия. Радвам се, че това посещение се провежда, когато нашите страни празнуват 140 години от установяването на дипломатически отношения, благодаря на Сергей Лавров за поканата", обяснява тя.

"Интересуваме се да водим равен и взаимноизгоден диалог, в който да се ръководим от националните интереси и общите политики на ЕС и НАТО", подчертава тя.

Вицепремиерът коментира и напрежението между двете държави във връзка с изявлението на българското външно министерство относно историческата изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която се откри на 9 септември в Руския културно-информационен център в София, и скандалът с обвинението в шпионаж за председателя на Националното русофилско движение Николай Малинов.

Не са нарушавани права при акция „Русофили“

Не са нарушавани права при акция „Русофили“

Маринов е категоричен, че подадени жалби от задържани няма

Захариева подчертава, че "нашата реакция на изложбата на руското посолство в София, открита на 9 септември, няма нищо общо с работата на нашите специални служби. Дори преди 20 години най-високият законодателен орган в България - Народното събрание, даде своята оценка на тези събития и техните последици за българската държава и общество, приеха закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен.

"Бъдете сигурни, че нямаше да реагираме, ако изложбата под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма" бе организирана примерно на 9 май, а не 9 септември", допълва тя.

"Що се отнася до работата на нашите специални служби във връзка с движението "Русофили", с което не съм запознат подробно, тъй като се ръководи от прокуратурата, която в България е част от съдебната система, независима от изпълнителната власт, бих могла да кажа - въз основа на това, което е публично известно, в момента информацията е, че тази операция не е свързана с лица, пряко свързани с официалните органи. Разследването засяга конкретни лица, които са заподозрени в извършване на престъпление", обяснява вицепремиерът.

"Нито дискусиите около датата 9 септември 1944 г., нито разследването срещу "Русофили" са предмет на двустранните отношения с Русия. Има сериозни теми в дневния ред на българо-руските отношения и очаквам те да бъдат обсъдени по време на посещението ми в Москва", коментира ръководителят на българското външно министерство.

Паси: Русофилията в България не е по любов, тя е платена

Паси: Русофилията в България не е по любов, тя е платена

Българските власти са могли да бъдат доста по активни и категорични

Захариева подчертава важността на открития и равен политически диалог между България и Русия, като се вземат предвид нейните национални интереси и общите политики на ЕС и НАТО. "Убедена съм, че такъв диалог ще допринесе за развитието на нашето сътрудничество в области от взаимен интерес, за търсене на взаимно приемливи решения на актуални въпроси на двустранните отношения и за обмена на мнения по належащи въпроси от международния дневен ред", обяснява тя.

"С Русия, след разпространението на кирилицата и християнството, ние имаме вековна обща история. Може би фактът, че българското православие играе голяма роля за установяването на християнството на руска земя и ключовите фигури в руската история имат български корени, не е много добре познат на широката публика. "Първият московски митрополит и цяла Русия свети Киприан, който се срещна тържествено в Москва през 1390 г., е българин, а мощите му почиват в катедралата "Успение Богородично" в Кремъл", припомня Захариева.

"Ние си оказахме взаимна подкрепа, когато руското православие помагаше финансово и буквално на българските християни, които бяха под игото на робството. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. общата ни история бе наситена с кръвта на българския, руския и други славянски и близки народи, които помогнаха на България да възстанови държавността си, затова съм убеден, че общата история трябва да обединява, а не да се разделя".

"Тази позиция, както и принципите на приятелството и добросъседството, ние отстояваме с всички държави. Нашите две държави са много близки географски и имаме много общи интереси. В този смисъл вярвам, че културата и историята трябва да помагат на икономиката и политиката, а не обратно", подчерта българският външен министър.

"Мисия България“ продължава и след края на европредседателството

"Мисия България“ продължава и след края на европредседателството

Тя бе в Молдова, Русия, Армения, Гърция, Кипър, Словения, Словакия, Унгария, Белгия, Китай