Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини Великобритания за участие в атаката с безпилотни самолети на украинските въоръжени сили срещу Ростовска област, предаде "Коммерсанть".

Тя поясни, че украинските дронове, които са били изстреляни по склад за гориво в Ростовска област на 3 август, са били разположени на британска територия.

В тази връзка в Москва разработват план за реагиране, но повече подробности не бяха предоставени.

Захарова уточни, че при проучването на компонентите на украинските дронове е станало ясно, че предварителната им конфигурация спрямо движението им по време на полета е била извършена в Англия, близо до град Солсбъри, както и в Уелс, близо до град Нюпорт.

По-конкретно конфигурациите са извършени в базите на Callen-Lenz GB и на Safran Seats GB, които се занимават с авиационни и космически разработки, уточни Захарова.

"Спонсорството и участието на Великобритания в подготовката на атаките срещу цивилна инфраструктура и цивилно население в Русия я натоварва с цялата отговорност за продължаващото кръвопролитие", се казва в изявление на руското външно министерство.

Пожарът в нефтеното депо в Ростовска област е локализиран след седмица

Пожарът в нефтеното депо в Ростовска област е локализиран след седмица

Но все още не е напълно потушен

Захарова уточни, че сега ще се решава какви ответни действия да се предприемат, като тя припомни, че на 6 май Руската федерация официално е предупредила Великобритания: "Всички британски военни съоръжения и оборудване на територията на Украйна и извън нея могат да станат обект на отговор на ударите срещу режима на Зеленски".

Великобритания: Русия планира дългосрочен контрол над украинския Херсон

Великобритания: Русия планира дългосрочен контрол над украинския Херсон

Русия отхвърли връщането на Херсон под контрола на Украйна и инициира преминаването на валутата към рублата

На 3 август ръководителят на администрацията на Каменски район на Ростовска област Владимир Савин съобщи, че в резултат на атака с дрон е възникнал пожар в склад за гориво.

На 28 август областният управител на Ростов - Василий Голубев написа в канала Telegram, че при нападение с дрон е бил предизвикан пожар в склад за гориво в същия квартал Каменски.