Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира заплахите на съветника на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън срещу противниците на Хуан Гуайдо, съобщават руските медии.

Болтън написа в "Туитър", че "онези, които заговорничат с Мадуро, (...) ще продължат да се сблъскват с последствия".

Захарова е цитирала във "Фейсбук" едно от заглавията в медиите: "Болтън заплаши с последствия тези, които ще подкопаят демократичните институции на Венецуела."

"С бележника и писалката си, що ли?", запита иронично говорителката на руското външно ведомство.

По-рано медиите съобщиха за случай с Болтън, в тефтера на когото журналисти видяха записано "пет хиляди войници в Колумбия", т. е. съседната страна, с която Каракас има неприятелски отношения.

Тръмп също така многократно е заявявал, че разглежда изпращането на американски военни във Венецуела като "един от вариантите".

През януари вълна от протести премина в цялата страна срещу действащия президент Николас Мадуро, който беше преизбран през март миналата година в избори, които не отговарят на стандартите за честен и прозрачен вот.

На 23 януари председателят на парламента Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава. САЩ и повечето западни страни, както и повечето латиноамерикански страни подкрепиха Гуайдо.

От своя страна Мадуро нарече Гуайдо "марионетка" на Вашингтон. Мадуро беше подкрепен от Русия, Китай, Турция, Мексико и няколко други страни.