Москва разглежда плановете на Запада да започне производство на оръжия в Украйна като още едно доказателство за участието си в конфликта с Русия, каза във вторник говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Забелязахме съобщения от редица европейски производители на оръжия, по-специално плановете на германския Rheinmetall и шведския филиал на британската BAE Systems за създаване на производство на военна техника за въоръжените сили на Украйна, както и операции за ремонт и поддръжка. намерения като тези са още едно доказателство, че западната отбранителна индустрия и политици са пряко замесени във военния конфликт и подкрепят престъпния режим в Киев", каза Захарова на брифинг за новини.

Руските посолства в Германия и Швеция дадоха демарш във връзка с плановете на компаниите на двете страни да произвеждат оръжия за Украйна, добави Захарова. Според нея безсрамните намерения на западната отбранителна промишленост да печелят от разработките само ще ескалират още повече конфликта в Украйна.

Кремъл предупреди BAE Systems срещу изграждането на завод в Украйна

Кремъл предупреди BAE Systems срещу изграждането на завод в Украйна

Москва реагира стандартно на всички съобщения за откриване на западни оръжейни производства в Украйна