Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова коментира, че новите санкции на Съединените щати във връзка със случая "Скрипал" са насочени към размиване на структурата в сферата на световния контрол на въоръжения, съобщават руски медии.

"Виждаме решението на Вашингтон само като част от целенасочена политика за подкопаване на международната структура в областта на контрола и неразпространението на оръжия, включително в областта на забраната на химическите оръжия. За разлика от САЩ, Русия остава ангажирана в своите задължения- военният химически потенциал е напълно унищожен, което е проверено, включително от американски специалисти", коментира Захарова.

Новите санкции влязоха в сила днес във връзка с предполагаемото участие на Москва в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Салсбъри.

Русия: САЩ планират нова атака в Сирия под фалшив претекст

Русия: САЩ планират нова атака в Сирия под фалшив претекст

Група екстремисти, обучени за химически оръжия от частна британска военна компания са пристигнали в Идлиб

Кремъл коментира, че се нуждае от време, за да оцени влиянието на новите санкции на САЩ, преди да обсъдят евентуален отговор, но президентът Владимир Путин ще действа в съответствие с националния интерес на Русия, съобщава "Ройтерс".

Новите мерки прекратяват чуждестранна помощ и някои продажби на оръжия и финансиране за Русия, отказват кредит за страната и забраняват износа на чувствителни към сигурността стоки и технологии.