"Какво пречи на Съединените щати най-добрият им приятел да участва в проекта" "Северен поток 2", който е изгоден за него? Това не е начинът, по който се третират най-добрите приятели". 

Путин: "Северен поток" - 2 е готов за пълнене с газ

Путин: "Северен поток" - 2 е готов за пълнене с газ

Захарова: Няма да крия дългоочаквани новини - за всички злобни критици, някой ще добави

Така говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира думите на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че Германия е най-добрият приятел на САЩ, но "Северен поток 2" може да е оръжие на Русия срещу Украйна.

Захарова написа коментара в своя телеграм канал в сряда.

"Нашата цел остава да гарантираме, че Русия не може да използва енергията като принудителен инструмент, като оръжие срещу Украйна или някой друг в Европа", изтъкна Блинкън след среща с германския външен министър Хайко Маас. Това е първото посещение на Блинкън в Германия като държавен секретар.

"Продължаваме да смятаме, че газопроводът в края на краищата е руски геополитически проект, който застрашава европейската енергийна сигурност и потенциално подкопава сигурността на Украйна и други страни в региона", подчерта още той.

От години САЩ се противопоставят на изграждането на газопровода в Балтийско море, който трябва да доставя газ от Русия до Германия, заобикаляйки Украйна.

Независимо от това, през май новата администрация на американския президент Джо Байдън частично се отказа от години на американска опозиция на проекта и се отказа от санкции срещу опериращата компания - също от съображения за отношенията с Германия.

Оттогава се водят преговори между Германия и САЩ за това как да се процедира.

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

Меркел обясни на Байдън позицията си за "Северен поток 2"

И двете страни се застъпват за това Украйна да продължи да транзитира руски газ

По същество въпросът е как да се осигурят дългосрочни приходи за Украйна като предишната транзитна държава, тъй като тя зависи от милиардите руски плащания за пренос на газ. Съответният договор между Русия и Украйна изтича през 2024 г.