САЩ настояват Израел да спре със строежа на жилища в Източен Йерусалим за една година.

Това съобщи Ройтерс, като се позова на вестник „Haaretz".

Агенцията цитира и министъра на отбраната на Израел Ехуд Барак, според който в момента се работи за постигане на компромис с Вашингтон. Той обаче е отказал да коментира конкретно искането на САЩ, като по този начин въпросът остава отворен, допълва Ройтерс.

Според изданието предложението на  Вашингтон е отправено по време на срещата на специалния пратеник на САЩ Джордж Мичел с премиера на Израел. Говорителят на Белия дом Робърт Гибс не пожела да даде подробности за отправеното от САЩ искане. Той обаче подчерта, че позицията на Вашингтон по въпроса остава без промяна.

Припомняме, Нетаняху е подложен на задълбочаващ се натиск от страна на САЩ да спре изграждането на постройките в Източен Ерусалим.

В района живеят най-малко 280 000 евреи. По-голямата част от тях пребивават в незаконни построени жилища, построени с подкрепата на израелското правителство.

Напрежението се засили след като преди седмица Бенямин Нетаняху заяви, че Израел отказва да спре с изграждането на жилищата, защото както сам се изрази „Израел може да строи където си поиска".