На Запад интересът към подкрепата на Украйна намалява заради собствените му икономически проблеми. Крайнодесните партии набират популярност в Европа, а в САЩ много американци се противопоставят на допълнителната помощ за Киев, пише американският вестник The Washington Post.

Международната репутация на Русия понася удар след удар, но Украйна има причина да се тревожи, тъй като ветровете в западните демокрации могат да променят посоката си. Анализаторите отдавна се съмняват в устойчивостта на Запада в защитата на Киев. Те са наясно с нарастващата загриженост относно нарастващите цени на енергията. Знаят и за старите подозрения към либералната върхушка в Брюксел и Вашингтон. Западът до голяма степен запази решимостта си - дори през осмия месец на конфликта. Но социологическите проучвания показват, че интересът на някои избиратели към подкрепата на Украйна намалява, главно поради икономическите проблеми, които се натрупват у дома.

Сред европейските гласоподаватели се забелязва леко засилване на позициите на традиционните евроскептици, които включват приятелски настроените към Русия политически партии. Крайнодесните се оказаха основните действащи лица в коалиционните преговори в Швеция. И в неделя италианските избиратели гласуваха в полза на дясна коалиция, водена от крайнодясната партия "Италиански братя" и нейния харизматичен лидер Джорджия Мелони.

Самата Мелони на думи застава зад Киев през последните месеци, но нейните ключови съюзници не крият симпатиите си към Кремъл. Матео Салвини, който оглавява националистическата Лига, постави под въпрос ефективността на санкциите срещу Русия. Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се показа по телевизията този месец, за да защити Путин, с когото отдавна са приятели на световната сцена.

"Руското население, неговата партия и неговите министри подтикнаха Путин да измисли тази специална операция", каза Берлускони. "Войските трябваше да влязат, да стигнат до Киев за седмица, да сменят правителството на Зеленски с достойни хора и след това да си тръгнат. Но те се натъкнаха на съпротива и след това Западът започна да доставя там всякакви оръжия," каза Берлускони.

Politico: Атаката на Путин срещу демокрацията успява. Погледнете Европа!

Politico: Атаката на Путин срещу демокрацията успява. Погледнете Европа!

Есента може да се окаже "гореща"

Лявоцентристът Енрико Лета отговори остро: "Тези коментари показват, че в част от нашата избирателна система, отдясно, но не само, има хора, които по същество казват: "Нека спрем този конфликт, нека дадем на Путин това, което той иска. "Намирам това за неприемливо."

Със сигурност от началото на войната на 24 февруари социологическите проучвания показват значителен спад в подкрепата и одобрението на Русия в редиците на десните популистки партии, особено в Италия. Но скорошно проучване на Pew установи, че тези десни партии все още имат много по-положително мнение за руския режим, отколкото останалата част от обществото. Подобни настроения бяха в основата на скандално "проучвателно" пътуване, планирано от политици от крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" до контролираните от Русия райони на Украйна. То беше отменено миналата седмица на фона на силна реакция, защото по този начин избрани германски служители можеха пряко да подкрепят пропагандната машина на Путин.

Конфликтът продължава и украинците и западните стратези се опасяват, че скептицизмът относно антируските санкции и тяхната ефективност (цените на енергията в Европа рязко скочиха) може да се увеличи. Освен това рискът от нарастване на общественото безразличие е голям. Центърът Pew наскоро установи, че потенциалното поражение на Украйна тревожи американците много по-малко сега, отколкото през пролетта, и голямо мнозинство смята, че подкрепата, предоставена на Киев, е напълно достатъчна.

Това не е изненадващо, тъй като администрацията на Байдън вече е отпуснала десетки милиарди долари помощ за страната. Центърът Pew също установи, че мнозинството от американските републиканци смятат, че правителството оказва твърде голяма подкрепа на Украйна. Враждебното отношение към военните разходи се отразява на предстоящите междинни избори. А част от републиканските избиратели, водени от бившия президент Доналд Тръмп и ухажвани от подкрепящия Путин и скандално известен водещ на Fox News Тъкър Карлсън, отдавна симпатизират на Русия на Путин.

"Мисля, че достигнахме момент, когато достатъчно пари бяха предадени на Украйна", каза този месец републиканският кандидат за сенатор от Охайо Дж. Д. Ванс. "Наистина мисля така."

Експерти смятат, че следващият пакет от средства за Украйна, одобрен от Конгреса, може да се окаже последният, който ще мине безпрепятствено през законодателния орган на САЩ. "В момента би било прекалено опростено да кажем, че това е обикновен въпрос. Гласоподавателите започват все по-високо да изразяват подкрепата си за консервативните членове на Конгреса, каза военният експерт Макензи Иглен от дясноцентристкия American Enterprise Institute пред Politico. "Тези настроения тръгват от местно ниво и достигат до Вашингтон, а не обратното."

Междувременно демократите са необичайно агресивни в сравнение с техните изборни съперници. "Украинците постигнаха значителен напредък и ще продължат да го правят през следващата година", каза сенаторът демократ Крис Мърфи пред Washington Post. Ако републиканците спечелят мнозинство в Камарата на представителите, а има слухове, че те спират финансирането на Украйна, това ще бъде катастрофално за украинския морал и способността им да продължат да се бият."

ЕС да спре да мисли за нови санкции срещу Русия, иска Унгария

ЕС да спре да мисли за нови санкции срещу Русия, иска Унгария

Това само щяло да задълбочи кризата с енергийните доставки