Лидерът на Умерената коалиционна партия на Швеция Улф Кристерсон получи мандат да се опита да състави ново правителство, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като на парламентарните избори, проведени на 11 септември, десният блок, който включва и Умерената партия, победи коалицията на управляващата партия с малка разлика от 49,5% срещу 48,8%.

Шведският премиер официално подаде оставка

Шведският премиер официално подаде оставка

През уикенда започват консултации с партиите

Най-много гласове в десния блок получиха националистическите Шведски демократи (20,5%), умерените получиха 19,1% от гласовете, християндемократите - 5,3%, а либералите - 4,6%. Най-добър резултат в левия блок пък показа Социалдемократическата партия на труда на Швеция с 30,3% от гласовете, Лявата партия и Партията на центъра получиха по 6,7%, а Зелените - 5,1%.

Решението беше доста просто, заяви говорителят Андреас Норлен, който уточни, че не е поставен краен срок за това колко дълго могат да продължат обсъжданията.

Очаква се Кристерсон да се опита да състави правителство на малцинството, като остави една или две десни партии настрана и разчита на подкрепата им в парламента.

Дясната опозиция в Швеция води на парламентарните изборите

Дясната опозиция в Швеция води на парламентарните изборите

Очертава се победа с един мандат