Запасите на уран в Иран достигат 950 тона, а с новата фабрика за центрофуги, които го обогатяват, тези запаси ще се повишат, коментира управляващият ядрената енергетика на страната, добавяйки, че запасите от уран почти са се удвоили през последните няколко години, съобщава АП.

Али Акбар Салехи, ръководител на Иранската организация за атомна енергия, коментира в държавната телевизия, че Иран е внесъл около 400 тона т. нар. "жълт кейк" уран след ядрената сделка от 2015 г., като увеличава складовата си наличност между 900 и 950 тона, от 500 тона.

След сделката от 2015 г. Иран закупува "жълт кейк" уран от Казахстан и Русия, но добива и собствен. Договорът позволява това, но ограничава обогатяването на уран от Иран до 3,67%, което е достатъчно, за да се използва в атомна електроцентрала, но далеч по-малко от 90-те процента, необходими за атомно оръжие.

САЩ се оттеглиха от сделката през май и оттогава останалите държави - Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания, както и Европейският съюз преговарят с Техеран, за да спасят споразумението с икономически стимули и гаранции. След изтеглянето от САЩ, Иран обеща да увеличи капацитета си за обогатяване, за да окаже натиск за изпълнение на споразумението.

Иран осем пъти отхвърлял молба на Тръмп за среща с Рохани

Иран осем пъти отхвърлял молба на Тръмп за среща с Рохани

Иранският екип не е отговорил на молбите

В допълнение към обявеното продължение на покупки от Русия и други източници, Салехи обяви, че Иран също работи по проучване, за допълнителни ресурси и находища в страната, за да отговори на нуждите от повече уран.

През юни, Иран обяви, че възобновява производство в "голямо" ураново съоръжение, включено в ядрената програма в централния град Исфахан, като съоръжението произвежда материали, необходими за обогатяване на уран.

Единствената ядрена електроцентрала в Иран в южната част на страната, с помощта на Русия е в експлоатация от 2011 г. и изисква около 27 тона гориво годишно.