ООН и правителството на Судан обявиха, че са постигнали договореност за дата за преговори между официален Хартум и въоръжените бунтовници в провинция Дарфур. Преговорите ще започнат на 27 октомври в Либия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун се срещна с президента на Омар Башир след като посети Хартум и провинция Дарфур в западен Судан, съобщава Би Би Си.

През август договореност за започване на преговори беше постигната с всички бунтовнически групировки с изключение на една.

"Правителството на Судан се ангажира с това да даде своя принос за благоприятната обстановка на преговори и да изпълни своите ангажименти за прекратяване на военните действия в Дарфур и за съгласувано прекратяване на огъня", се казва в съвместно изявление след разговорите между генералния секретар на ООН и президента на Судан.

Правителството на Судан и проправителствените арабски въоръжени формирования често са обвинявани във военни престъпления срещу чернокожото население на Дарфур.

От 2003 г, когато започна конфликтът, в Дарфур са загинали не по-малко от 200 000 души и около 2 милиона напуснаха региона и са бежанци.
След дълги преговори правителството на Судан се съгласи в Дарфур да бъде разположен миротворчески контингент на ООН и Африканския съюз с численост от 26 хиляди войници.

При посещението си в Дарфур генералният секрета на ООН Бан Ки Мун обяви, че планът за сформиране на контингента и организацията му се развиват с добри темпове.