40-годишната украинка Светлана У., заподозряна от германските власти, че е участвала във взривяването на руския газопровод "Северен поток" твърди, че по това време е била на почивка в България.

Това съобщава БНТ, като цитира германският вестник "Ди Цайт". 

Изданието я описва като: "дребна жена с тъмна коса". Според профилите ѝ в социалните мрежи тя се представя като украински патриот. След началото на войната в Украйна, тя насърчава помощта за украинската армия.

В началото на септември 2022г. от германското крайбрежие на Балтийско море потегля лодката "Андромеда" с 6-ма души на борда. Лодката била наета с 2 фалшиви паспорта - 1 румънски и 1 български.

В групата били Светлана и нейният приятел Евгений У. "Ди Цайт" го описват като "мъж с почти момчешки вид на около 40 години, с бледа кожа и оредяваща коса". Евгений се е гмуркал край бреговете на Крим от дете,  изброява и сертификатите си - включително обучение, необходимо за техническо гмуркане над 40 метра дълбочина.

Светлана и Евгений са заподозрени, но все още не са обявени за издирване. За лидер на групата се смята украинец с инициали Володимир З. Той все още не е задържан, но е издадена заповед за арест.

Русия се жалва от пропуски на Германия по разследването за "Северен поток"

Русия се жалва от пропуски на Германия по разследването за "Северен поток"

Според Москва германското разследване ще бъде прекратено, без да се установят отговорните

Припомняме, че ден по-рано Русия подаде жалба до Германия относно разследването на взривовете газопроводите "Северен поток" през 2022 г.

Това се случва, след като ключов заподозрян избяга от арест в Полша.

Миналата седмица германските медии съобщиха, че германската прокуратура е идентифицирала украински инструктор по гмуркане като ключов заподозрян за саботажа на "Северен поток" и е издала заповед за задържането му в Полша.

Полша получи германската заповед, но заподозреният е напуснал страната, тъй като Германия не е включила името му в база данни с издирвани лица, уточниха от полската прокуратура.

Полша отрече всякакво участие във взривяването на "Северен поток"

Полша отрече всякакво участие във взривяването на "Северен поток"

Варшава отрича да е била в сговор с украинските власти

Москва смята, че германското разследване ще бъде прекратено, без да бъдат установени отговорните, заяви Олег Тяпкин, ръководител на европейския отдел в руското външно министерство.

"Повдигнахме въпроса Германия и други засегнати страни да изпълнят задълженията си съгласно антитерористичните конвенции на ООН. Официално сме предявили съответните претенции по този въпрос двустранно, включително към Берлин", посочи той.

Газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

След инцидента датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Путин обвини взривовете на "Северен поток" за разрушаването на отношенията с Германия

Путин обвини взривовете на "Северен поток" за разрушаването на отношенията с Германия

Той също каза в понеделник, че се надява отношенията между Москва и Лондон да се подобрят.