Русия може да бъде поканена на срещата на върха на Г-7 в САЩ през 2020 г., прогнозират журналисти, цитирани от ТАСС. Очакванията са, че въпросът ще бъде повдигнат от американския президент Доналд Тръмп на срещата на Г-7 този уикенд в Биариц. За връщането към формата Г-8 пръв заговори френският лидер Еманюел Макрон, който наскоро проведе приятелски разговори с руския президент Владимир Путин. ТАСС коментира какво е необходимо да се знае за форматите Г-7 и Г-8; защо Русия е изключена от клуба и какво смятат в Москва за това.

Какво би поискал Тръмп от Путин

Какво би поискал Тръмп от Путин

Русия трябвало да се върне в Г-7

Какво трябва да знаем за Г-7?

Г-7 е неофициален форум на лидерите на седемте най-развити държави. Това са Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Във форума участват и ръководни представители на ЕС.

Целта на Г-7 е съгласуване на подходите на водене на политики по актуалните международни проблеми. Следва да се отбележи, че Г-7 не е международна организация, дейността й не почива на международен договор, тя няма устав и секретариат. Решенията на Г-7, които се взимат с единодушие, нямат силата на закон - те служат единствено за ориентир на международната общност при решаването на ключови международни въпроси и фиксира намеренията на страните да се придържат към една съгласувана линия.

Как Г-7 стана Г-8 и после пак се превърна в Г-7?

Като клуб на седемте формированието съществува от 1976 г. Русия участва за първи път във формата Г-7 през 1991 г., а през 1997 г., в Денвър, САЩ, срещата на върха се провежда във формат Г-8. През 2006 г. Русия става председател на Г-8, като тогавашната среща - 32-ра подред е организирана в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

През 2014 г. Русия отново трябваше да председателства Г-8, като избраното място за срещата бе Сочи. В резултат на събитията в Украйна и възникналата криза в отношенията между Съединените щати, Европа и Русия, западните страни членки на констелацията взеха решение да се върнат към формата на Г-7. Любопитна подробност е, че те не биха могли да изключат Русия от Г-8, тъй като няма разписана процедура как това може да се случи. Членовете на клуба трябваше да обявят, че "прекратяват участието си" в групата на осемте, за да замразят формата Г-8.

Какво е отношението на Русия към така стеклата се ситуация?

Москва "не вижда голям проблем" в спирането на съществуването на формата на Г-8 и няма намерение да се "вкопчва в него", заявява руският външен министър Сергей Лавров. Според него, откакто съществува Г-20, всички икономически и финансови въпроси се обсъждат в този формат. "И като цяло Г-8 е оправдавала съществуването си най-вече поради факта, че форматът е давал възможност да се водят разговори между водещи западни държави и Русия", подчертава министърът.

Меркел объркана на среща с Путин на Г-20?

Меркел объркана на среща с Путин на Г-20?

Двамата си сверяват часа

Също така и след неотдавнашните преговори с френския си колега Еманюел Макрон руският президент Владимир Путин обяви, че Руската федерация не се е отказала да работи във формат Г-8 и "по всяко време е готова да посрещне партньорите си на гости". Москва се обявява в подкрепа на идеята Г-8 да се разшири до Г-10 с участието на Индия и Китай. "Като се има предвид мащабът на икономиките им и влиянието им върху световната политика, те имат напълно основателни причини да се присъединят към клуба" - коментира Константин Косачев, председател на Комисията по международни въпроси към Съвета на федерацията. Освен това когато Г-7 се превърне в Г-8 този клуб ще стане още по-мощно явление в световната политика и ще променя вектори, подходи и формати. Каква е причината сега да се заговори отново за завръщането на Русия към Г-8? В случая има основание да се благодари на Тръмп - американският президент отдава голямо значение на форума Г-7, но вярва, че световните проблеми не могат да бъдат решени без Русия. През 2018 г., в навечерието на срещата на върха на Г-7 в канадското градче Ла Малбе Тръмп изрази подкрепата си за повторното присъединяване на Русия към групата на седемте. По думите му Руската федерация "трябва да присъства на срещата, да участва в нея". По-късно към него се присъедини и тогавашният премиер на Италия Джузепе Конте, който пуска съобщение в "Туитър", че завръщането на Русия и възобновяването на формата на Г-8 е в "интерес на всички".

На 20 август Тръмп повдигна отново този въпрос. Според него е имало момент, в който Вашингтон е настоявал за изключване на Русия от Г-8 поради факта, че Путин бил "надминал " тогавашния американски президент Барак Обама.

Според СиЕнЕн този път инициативата Русия да бъде поканена отново в Г-7 идва от Макрон, а Тръмп я е подкрепил. Преди година Париж нарече предложението на американския президент "непоследователно", предвид антируските санкции на Вашингтон. Лондон и Берлин също се противопоставиха на завръщането на Руската федерация - по-специално германският канцлер Ангела Меркел заяви, че, за да се присъедини Москва към Г-7, е необходим напредък в прилагането на Минските споразумения. Сега Макрон също обвързва завръщането на Русия със ситуацията в Украйна.

Макрон подкрепя Тръмп за връщането на Русия в Г-8

Макрон подкрепя Тръмп за връщането на Русия в Г-8

Макрон и Тръмп са разговаряли по телефона по темата

Какви проблеми могат да възникнат при връщането към формата Г-8?

Най-очевидният проблем са санкциите. "Русия търпи режима на санкции на страните от Г-7 и хипотетичното й връщане към този формат и при същите обстоятелства, би означавало да признае правото на участниците да й налагат санкции. А подобно заявено признаване на правото на другите страни членки да решават, не е приемливо за Русия", убеден е Константин Косачев, председател на Комисията по международни въпроси към Съвета на федерацията.