Извънредни мерки за охрана на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган са били взети, след като активист на сепаратистката кюрдска организация извърши терористичен акт, при който загина полицай след предизборен митинг с участието на Ердоган в турския град Кастамону, съобщава Си Ен Ен Тюрк.

След митинга в Кастамону Ердоган е пристигнал с частния самолет „АНА" в Истанбул, охраняван от специален отряд. Мерките във VIP салона на летище „Ататюрк" в Истанбул са били изключително засилени. От момента на терористичното нападение в Кастамону до отпътуването си от летището колата на турския премиер е била охранявана от специален отряд въоръжен с автомати.

Засилени мерки за охрана са били предприети и за опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу.

Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Хюсеин Танръверди заяви по повод нападението срещу полицейската кола, съпровождаща конвоя на Ердоган, че онези, които се опитват да пресекат пътя на страната чрез извличането на полза от тероризма, няма да успеят. „Това и други подобни действия няма да ни отклонят от поетия път в служба на хората", заяви зам. председателят на ПСР.

„Който взема оръжие в ръцете си и да дава оръжие на младежите унищожава бъдещето на тази страна. Ние не желаем да се прави разделение между кюрди, турци, лази, черкези, араби, защото считаме човека за свещено творение. Работим за бъдещето на тази страна, за нашите деца", заяви и здравният министър Реджеб Акдаг, който съпровождаше премиера в предизборната му обиколка.

„С наближаването на изборите онези, които не изпускат думата демокрация от устата си, но се страхуват от народа си, дават коктейли „Молотов" в ръцете на деца и се опитват с мръсни сценарии да разрушат единството на народа и страната", заяви по повод терористичния акт вътрешният министър Осман Гюнеш.

Припомняме, че конвоят на служители на Министерския съвет и на активисти на управляващата ПСР беше нападнат вчера с ръчни гранати от терористи в полите на Ългаз Дагъ. При нападението беше убит един полицай, а друг беше тежко ранен.