Въпреки националните стачки, обхванали Франция и все по-намаляващата обществена подкрепа за президента Никола Саркози, въпросите за исляма и изповядващите го не излизат дори и за кратко от френските медии.

Последният повод, подтикнал към обсъждането на тези теми, даде 27-мата среща на мюсюлманите във Франция и по-конкретно изказването на председателя на Съюза на френските ислямски организацииФуад Алауи.

Френският вестник „Фигаро" цитира думите му пред участниците в срещата, от които става ясно, че Алауи е силно притеснен от „разрастващия се ислямофобски климат в страната". Ислямофобският климат препуска", категоричен е председателят на съюза на ислямските организации.

По думите му днес мюсюлманинът се е превърнал в „слабо звено". Не липсват и претекси срещу него да се размаха пръст, допълва още Алауи и посочва - днес хиджабът, утре воалът за лицето.

Въпросът сега е какво да правим в тази ситуация, пита той, като е категоричен, че отговорът не е в примирението.

Според Алауи положението на мюсюлманите във Франция изисква реакция. Той допълва още, че всеки трябва да поемe своята отговорност, своята съдба и да покаже истинското лице на исляма.

"Le monde" цитира думите и на Мохамед Мусауи, председател на Френския мюсюлмански съвет, общност - член на Съюза на френските ислямски организации.

Според него мюсюлманите във Франция искат техните религиозни обичаи и навици да бъдат възприемани от обществото като елемент от правото им на лична свобода, а не като един постоянен източник за публични дебати.

Мусауи изразява и съжалението си от настойчивите призиви на някои за забрана на всички религиозни символи в публичното пространство.

Припомняме ви, че в началото на годината комисия към френския парламент препоръча забрана на един от типичните за мюсюлманките елементи от облеклото - бурката на обществени места.

Според оповестения доклад тя не трябва да бъде носена на редица места. Сред тях са всички административни сгради, обществения транспорт, болници, кина и други.

В 27-мата среща на мюсюлманите във Франция, която продължи няколко дни, взеха участие около 150 000 души. Тя премина под мотото „Да бъдеш мюсюлманин днес - вяра и отговорност"