Един човек е бил прострелян и убит снощи в американския град Портланд, щата Орегон, след като голяма група привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп и протестиращи от движението Black Lives Matter ("Животът на черните има значение") влязоха в сблъсъци по улиците, съобщи полицията, цитирана от "Асошиейтед прес".

Не е ясно дали стрелбата е свързана с боевете, които се разразиха, след като керван от около 600 превозни средства с привърженици на Тръмп беше атакуван от протестиращите в центъра на града.

Тръмп призова американците да спасят страната в "най-важните избори в историята"

Тръмп призова американците да спасят страната в "най-важните избори в историята"

Полиция раздлея поддръжници и протестиращи с плакати, "Тръмп лъже през цялото време"

Фотограф на свободна практика, работещ за "Асошиейтед прес", е чул три изстрела и след това е видял медици, работещи по тялото на жертвата, която е бял мъж. Фрийлансърът каза, че мъжът е носил шапка с отличителните знаци на Patriot Prayer, дясна група, чиито членове често са се сблъсквали с протестиращи в Портланд в миналото.

Полицията не е разкрила никакви допълнителни подробности.

"Служителите на полицията в Портланд чуха звуци от стрелба, като реагираха и откриха жертва с огнестрелна рана в гърдите. Медиците установиха, че жертвата е починала", се казва в изявление на полицейското бюро в Портланд.

Портланд е мястото на вечерни и среднощни протести повече от три месеца след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис от бял полицай.

Тръмп с официална номинация, подчерта важността на изборите
Обновена

Тръмп с официална номинация, подчерта важността на изборите

Ще се бори за преизбиране през ноември

Много от тях завършват с вандализъм и насилие, а стотици демонстранти са арестувани от местните и федералните правоохранителни органи от края на май насам.

Керванът с привържениците на Тръмп пристигна в центъра на Портланд точно когато започна протест, планиран за вчера. Полицията е извършила няколко ареста преди стрелбата и е посъветвала жителите да избягват центъра на града.

Хаотичната сцена се случи два дни след като Тръмп посочи Портланд като либерален град (крепост на Демократическата партия), обхванат от насилие, в речта си по време на конгреса на Републиканската партия като част от предизборната му кампания за преизбиране, която акцентира на темата "закон и ред". Керванът от коли отбеляза третата събота подред, в която привържениците на Тръмп демонстрираха в града.

Тръмп и други оратори на конгреса, провел се по-рано тази седмица, очертаха насилствено, дистопично бъдеще, ако кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън спечели през ноември, и посочиха Портланд като предупредителен сигнал за това, което американците могат да очакват.

Обрат: Тръмп изтегля федералните от Портланд

Обрат: Тръмп изтегля федералните от Портланд

Губернаторът на Орегон Кейт Браун съобщи, че е постигнала съгласие с Майк Пенс

Организаторът на протеста в подкрепа на Тръмп, който координира подобен керван в Бойз, щата Айдахо, по-рано през седмицата, заяви във видеоклип, публикуван в "Туитър" в събота следобед, че присъстващите трябва да носят оръжие, което е добре скрито, а маршрутът се пази в тайна от съображения за безопасност.

Керванът се беше събрал по-рано през деня в крайградски мол и се придвижи като група до сърцето на Портланд. След като пристигнаха в града, протестиращите се опитаха да ги спрат, заставайки на улицата и блокирайки мостове.

Видеоклипове от мястото на инцидента показват спорадични боеве, както и привърженици на Тръмп, които стрелят с пейнтбол топчепа по противници и използват лютив спрей за мечки, докато контрапротестиращите хвърлят различни предмети по кервана на Тръмп.

Стрелбата е станала малко преди 21 часа местно време (7 часа сутринта българско време), няколко часа след като керванът започна да пристига в Портланд.

Кметът на Портланд напръскан със сълзотворен газ в протест срещу бруталността на полицията

Кметът на Портланд напръскан със сълзотворен газ в протест срещу бруталността на полицията

Той е от Демократическата партия

Демонстрациите на "Животът на черните има значение" обикновено са насочени срещу полицейски и федерални сгради. Някои протестиращи призоваха за намаляване на полицейските бюджети, докато кметът на града и някои членове на черната общност осъдиха насилието, като изтъкнаха, че то е контрапродуктивно.

Рано сутринта в събота огньове, подпалени пред сградата на полицейския синдикат, която е често място за протести, накараха полицията да обяви бунт.

Ускорител е използван за запалване на матрак и други отломки, сложени срещу вратата на сградата на полицейската асоциация в Портланд, се казва в изявление на полицията. Подпален е бил и поне един контейнер за боклук на улицата в близост.

Демократите в Конгреса искат разследване след сблъсъците в Портланд

Демократите в Конгреса искат разследване след сблъсъците в Портланд

Имало ли е злоупотреба с власт от администрацията на Тръмп, питат те