Затворите в САЩ ще освобождават затворници, след като се съобщава за заразени с новия коронавирус в затворите в страната, съобщават американските медии.

Ню Йорк освобождава "уязвими" затворници, уточни кметът Бил де Блазио, дни след като Лос Анджелис и Кливланд освободиха стотици затворници.

Близо 3000 нови случая на коронавирус в САЩ

Близо 3000 нови случая на коронавирус в САЩ

Най-малко 7111 случая има в страната

Адвокати за реформа на затворите твърдят, че онези, които са в затвора, са изложени на по-висок риск от заразяване и предаване на COVID-19.

Досега в САЩ има регистрирани 10 755 заразени и 154 починали от новия коронавирус. В световен мащаб са потвърдени близо 230 000 заразени и над 9 300 починали.

Бил де Блазио каза, че тази седмица градските власти ще идентифицират лица за освобождаване, включително хора, арестувани за леки престъпления и тези, които са най-уязвими от инфекцията заради съпътстващи здравословни проблеми.

Преди това охранител и затворник бяха потвърдени като заразени с коронавирус в затвора на остров Рикърс, където опозореният бивш холивудски продуцент Харви Уайнстийн, който е на 68 години, излежава присъдата си. Уайнстийн ще бъде преместен в друг затвор в щата.

Тръмп: Границата между Канада и САЩ затваря за несъществен трафик

Тръмп: Границата между Канада и САЩ затваря за несъществен трафик

Търговията и ключови работници няма да бъде засегнати

Други затвори в Ню Йорк, като Синг Синг, също са потвърдили затворници, заразени с коронавирус, а един служител на департамента, отговарящ за затворите в щата, е починал от вируса.

Полицията на окръг Лос Анджелис намали затворниците си с 600 души през последните две седмици.

"Хората в нашите затвори са уязвими само заради това кои са те, къде се намират, така че ние защитаваме тези хора от потенциално излагане" на вируса, каза шерифът от Лос Анджелис Алекс Вилануева.

Затворническата система на окръг Лос Анджелис е най-голямата затворническа система в света.

Вилануева разкри, че арестите в окръга също намаляват - от средно 300 на уикенд до едва 60 в средата на март.

В САЩ предупредиха за 20% безработица

В САЩ предупредиха за 20% безработица

Безработицата в САЩ за февруари е 3,5 на сто

Окръг Cuyahoga, щата Охайо, където се намира град Кливланд, също е освободил стотици затворници заради опасенията от коронавируса.

Няколко щата от Ню Йорк до Калифорния сега забраняват посещенията в затворите. Забрана за посещения доведе до кръвопролитен затворнически бунт в Италия миналата седмица.

Федералните агенции ще отменят повечето арести и депортации по време на кризата с коронавируса.