Решението на Великобритания да премахне всички мита върху вноса на украински стоки ще спаси хиляди работни места в Украйна. Това заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение.

"Благодарен съм на Обединеното кралство и лично на министър-председателя Борис Джонсън за бързия и положителен отговор на молбата ни за либерализация на търговията", заяви Зеленски.

В понеделник Великобритания обяви, че всички мита върху вноса от Украйна ще бъдат премахнати, за да се подпомогне украинската икономика.

Великобритания забрани износа на шпионско оборудване за Русия

Великобритания забрани износа на шпионско оборудване за Русия

Лондон подкрепя Киев

Зеленски заяви, че този ход ще спаси украинските работни места и ще добави стабилност на световния пазар на храни, "който е на крачка от мащабна ценова криза поради войната на Русия срещу Украйна".

Няколко държави по света разчитат на украинския износ на зърно и са свидетели на рязко покачване на цените на хранителните продукти в условията на война.

Зеленски също така благодари на Япония за санкциите ѝ срещу Русия и прогнозира, че ЕС ще приеме нови санкции през следващите дни.

И Великобритания отваря отново посолството си в Украйна

И Великобритания отваря отново посолството си в Украйна

Борис Джонсън подчерта своята "солидарност с украинския народ"

В речта си той също така отбеляза, че във вторник се навършват 36 години от ядрената катастрофа в Чернобил, като обвини Русия, че е изстреляла ракети по три ядрени централи в страната.