Тази седмица Украйна доказа още веднъж колко ефикасно е нейното усилване на въздушния щит. Не само по отношение на защитата на градове и села от руски дронове и ракети, но и за усилия на бойното поле. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в последното си обръщение към нацията за годината, съобщава "Укринформ".

Той благодари на Германия, Нидерландия, Финландия за поредния пакет военна помощ - техника и боеприпаси. 

Те бяха навременни, тъй като Киев изпитваше остър недостиг. 

Украйна получи поредната германска военна техника и боеприпаси

Украйна получи поредната германска военна техника и боеприпаси

Танкове, камиони, патрони и медицинска помощ включва новият пакет

Също така Зеленски отбеляза и налаганите на Русия поредни санкции и тяхното влияние. 

Потенциалът за санкции от страна на САЩ е увеличен. Бяха взети решения относно финансовите институции, които помагат на Русия да заобиколи санкциите и да си сътрудничи с военно-промишления комплекс на терористите. Има и нови санкции срещу онези, които помагат на Русия да изнася петрол в нарушение на таваните на цените. Оказването на натиск върху такива руски връзки с колаборационисти е особено важно. Благодарен съм за това. Освен това очакваме одобрението на пакета за подкрепа от САЩ за следващата година и на представителите на двете страни за разбирането, че трябва да се вземат решения.

ЕС прие 12-ия пакет от санкции срещу Русия

ЕС прие 12-ия пакет от санкции срещу Русия

Ето какво включват новите ограничения

Има нови санкционни решения и от Украйна. Под прицел са над 130 юридически и над 20 физически лица. Тези, които работят за руската агресия, тези, които я подпомагат, тези, които поемат по неблагородния път на сътрудничество с терористичната държава. Всички те ще отговарят за действията си, закани се президентът.

"Тази седмица отново демонстрира ефективността на укрепването на нашата противовъздушна отбрана. Тя е не само за защита на градове и села от руски дронове и ракети, но и за операции на фронтовата линия. Способността да се свалят руски изтребители е един от ключовете за прекратяване на това. Благодаря на всички партньори, които вече ни помагат с това и се подготвят за съответните стъпки в подкрепа за следващата година, заяви Зеленски.