Президентът на Украйна Воладимир Зеленски заяви, че колкото по-скоро ще се срещне лице в лице с руския президент Владимир Путин, толкова по-малко жертви ще има в пълномащабната руско-украинска война. Коментарът дойде в интервю за индийската републиканска медийна мрежа, предаде кореспондент на Укринформ.

"Готов съм да се срещна с президента Путин. От него зависят както напредването в Украйна, така и прекратяването на войната... Колкото по-скоро се срещнем, толкова по-малко жертви ще има - и от двете страни. Колкото по-рано се срещнем, толкова по-добре, сигурен съм", каза Зеленски.

Украинският държавен глава подчерта, че е готов да обсъди с Путин абсолютно всички въпроси. В същото време той посочи като ключов прекратяването на огъня, както и въпроса за временно окупираните Луганск, Донецка област и Автономна република Крим.

В същото време Зеленски подчерта, че е готов да се срещне с руския президент, колкото и трудно да му е било след всички престъпления, извършени от руските сили срещу цивилното украинско население в Киевска област.

Зеленски: Санкциите няма да спрат новата кървава офанзива на Путин в Донбас

Зеленски: Санкциите няма да спрат новата кървава офанзива на Путин в Донбас

Трябва да се ограничи потока от долари към Русия

"Знам, че в нашата страна има много хора, които са против това да говоря с президента Путин, защото виждаме какво руснаците са направили тук. Разбирам всичко това, но като президент искам да сложа край на тази война и да търся някакви стъпки за тази цел", каза украинският лидер.

В последното си обръщение във Фейсбук по-рано днес, Зеленски призовава световните правителства да увеличат санкциите си срещу Русия, като предупреждава, че ако това не бъде направено, това ще се равнява на "разрешение" за продължаване на атаките срещу Украйна.

"Днес западните държави обявиха нов пакет от санкции срещу Руската федерация", каза Зеленски.

"Този пакет има грандиозен вид. Но това не е достатъчно", продължи той.

"Все още едва ли може да се нарече съизмерим със злото, което светът видя в Буча. Със злото, което продължава в Мариупол, в обстрела на Харков, в опита на Русия да започне нова глобална кървава офанзива в Донбас."

Той казва, че Украйна продължава да настоява за "пълна блокада" на руската банкова система, а демократичният свят да откаже да купува руски петрол.

Путин обсъди военните действия в Украйна

Путин обсъди военните действия в Украйна

Русия запазва първоначалните си искания

Той също така призовава западните лидери, които според него все още не са намерили гръбнак да се противопоставят на Русия.

"Някои политици все още не могат да решат как да ограничат потока от долари и евро към Русия от търговията с петрол, така че да не застрашат собствените си икономики", добави Зеленски.

"Ембаргото върху доставките на руски петрол така или иначе ще бъде наложено. Форматът ще бъде намерен. Единственият въпрос е колко още украински мъже и жени ще имат време да убият руските военни, за да може вие, някои политици - а ние ви познаваме, да покажат малко решителност", коментира украинският президент.

Орбан покани Путин на мирни преговори в Будапеща със Зеленски, Макрон и Шолц
Обновена

Орбан покани Путин на мирни преговори в Будапеща със Зеленски, Макрон и Шолц

Путин е приел с условия и му е обяснил за провокации на Украйна в Буча

Припомняме, че унгарският премиер Виктор Орбан покани Путин на мирни преговори в Будапеща. Той предложи Путин да се срещне с президентите на Украйна Володимир Зеленски и Франция Еманюел Макрон, както и с германския канцлер Олаф Шолц, за да проведат разговори в Будапеща, където лидерите да се споразумеят за незабавно прекратяване на огъня.

Въпреки че руският президент се е съгласил с това, той има определени условия, които остават неразкрити.

Русия и Украйна преговаряха в Турция.