Решението на Русия за мобилизация е откровено признание, че тяхната редовна армия, която е подготвяна от десетилетия да превземе чужда държава, не е издържала и се е провалила. Войната на Русия срещу Украйна за мнозинството от руските граждани не е нещо по телевизията или в интернет, а нещо, което е влязло във всеки руски дом. Това каза във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Укринформ".

Украйна устоя след пълномащабна атака на Русия. Украйна успя да обедини света около борбата за свобода. Украйна успя да освободи значителна част от територията, нахлула в руските войски. Украйна освобождава хората от руския плен. Украйна успя да промени хода на войната така, че всеки окупатор, дори и най-неадекватният, почувства, че можем да победим и върви към победа, отчете той.

Над 1400 души арестувани за часове в Русия след обявената частична мобилизация

Над 1400 души арестувани за часове в Русия след обявената частична мобилизация

В Москва - 536, в Петербург - над 524 души

Сега се извършва дипломатическа мобилизация на цялата международна общност. Кръгът на онези, които ни подкрепят сега, не се ограничава до нашите традиционни партньори и тези, които открито подкрепяха държавата ни след 24 февруари. Сега почти всички ни подкрепят - това е реакцията на новите руски ескалационни стъпки - в частност, фарсът с подготовката на мними референдуми в окупираната територия демонстрира случилото се през 2014 г. в Крим и Донбас.

Когато Русия декларира, че уж иска преговори, а обяви мобилизация... Когато Русия знае ясната позиция на Украйна за невъзможността за дипломатически процес, след като Русия провежда каквито и да било бутафорни референдуми. Всичко е ясно на всички. Самата Русия със собствените си ръце погребва перспективата за преговори.

В градовете на Русия се проведоха протести срещу мобилизацията - макар и не масови, но се състояха. И това е показател. Не само в Москва и Санкт Петербург. Знаем реалните настроения в регионите на Русия. Виждаме, че хората в Дагестан, в Бурятия, в други национални републики и региони на Русия разбират, че просто са били хвърлени. Хвърлен на смърт. Защо, например, дагестанци или някой друг трябва да умират в Харковска област или близо до Донецк? Защото един човек в Русия така реши - за всички граждани на Русия. Няма друга причина. Това е, което той иска, каза още Зеленски.

Със сигурност знаем, че наборните писма за 300 000 души са отпечатани и подписани предварително, още преди да се появи това решение за мобилизация. Нашето разузнаване го доказа. Но руското ръководство се готви да вземе в армията до милион души - това е основното, за което сега мълчат. Знаем, че ще вземат всички безразборно. Не само военните от запаса, но и всякакви мъже. Всеки, който ще бъде толкова уплашен, че ще се страхува повече да избегне войната, отколкото да умре във война.

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Според Алексей Навални Путин изпраща повече руснаци на смърт заради една неуспешна война

55 хиляди руски войници загинаха в тази война за шест месеца. Десетки хиляди са ранени и осакатени. Ако не искате още да ги последват или да бъдете съучастници в тази война, протестирайте, обърна се той с призив към руските граждани.