Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да остане единна срещу войната на Русия и да ограничи силно цената на руския петрол, съобщава "Ройтерс".

"Няма разделение, няма разкол сред европейците и ние трябва да запазим това. Това е нашата мисия номер едно тази година", подчерта той в обръщение чрез видеовръзка към конференция в Литва.

"Европа помага на себе си. Не помага на Украйна да се противопостави на Русия - това помага на самата Европа да устои на руската агресия", изтъкна Зеленски.

Голяма част от Украйна остана без отопление и електричество след най-опустошителните руски въздушни удари по енергийната ѝ мрежа досега, а жителитв Киев е бяха предупредени да се подготвят за нови атаки и да се запасят с вода, храна и топли дрехи.

Путин плаши с "тежки последици" от тавана на цената на руския петрол

Путин плаши с "тежки последици" от тавана на цената на руския петрол

Все още няма споразумение по въпроса

Вчера правителствата на страните членки на Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение по въпроса на какво ниво да ограничат цените на руския петрол, за да затруднят способността на Москва да финансира войната.

Зеленски призова лидерите на ЕС да се спрат на най-ниското предложение от 30 долара.

"Понижаването на цените е много важно. Чуваме за предложения за поставяне на ценови таван за барел от 60 или 70 долара. Това звучи по-скоро като отстъпка за Русия", отбеляза той.

"Аз съм много благодарен на нашите колеги от балтийските страни и Полша за техните предложения - доста разумни, да установим ниво от 30 долара за барел. Това е много по-добра идея", категоричен бе украинският президент.

Борсовата цена на суровия петрол продължава да спада

Борсовата цена на суровия петрол продължава да спада

Предложения таван на цената на руския петрол породи съмнения за ограничаване на търсенето

В сряда държавите от ЕС не успяха да се споразумеят за тавана на цената на руския морски петрол, тъй като предложението на Г-7 за таван от 65-70 долара за барел се смяташе за твърде високо от някои и твърде ниско от други.

Полша настоява за ценови таван от 30 долара за барел с аргумента, че с руските производствени разходи, които се оценяват на 20 долара за барел, предложението на Г-7 би позволило на Москва да натрупа твърде много печалба. Литва и Естония подкрепиха позицията ѝ.

Русия пак предупреди, че няма да доставя петрол при таван на цените

Русия пак предупреди, че няма да доставя петрол при таван на цените

Според Москва това е антипазарна мярка

През септември Г-7 одобри план за въвеждане на таван на разходите за руски петрол, надявайки се да ограничи приходите на руския бюджет от продажбата на енергийни ресурси. Според плана от 5 декември компаниите от ЕС и Обединеното кралство ще могат да предоставят морски транспорт, застрахователни, финансови и брокерски услуги, свързани с руски петрол по целия свят, само ако той бъде закупен на цена под определено ниво.

Подобни ограничения за петролни продукти ще влязат в сила от 5 февруари 2023 г.

Русия обаче предупреди, че няма да търгува със страни, участващи в тавана на цените.