Владимир Путин говори за инициативата на западните страни да определят горната граница на цената на руския петрол в рамките на разговор с премиера на Ирак, съобщават от пресслужбата на Кремъл, цитирани от Руската служба на Би Би Си.

"Ситуацията беше засегната във връзка с опитите на редица западни страни да наложат ограничения върху цената на петролните суровини от Русия. Владимир Путин подчерта, че подобни действия противоречат на принципите на пазарните отношения и е много вероятно да доведат до тежки последици за световния енергиен пазар", се казва в прессъобщението.

Водещите развити страни са се договорили по принцип да определят максимална цена на руския петрол, но досега не са успели да се договорят за стойността на тази цена. Преди ден този въпрос беше обсъден в Европейския съюз, който включва повечето от страните, участващи в тази схема, но не се стигна до консенсус.

Най-радикалните страни в Източна Европа поискаха тя да бъде под текущата пазарна цена (вчера тя беше на ниво от 62-63 долара за барел в Северозападна Европа), за да лиши Русия от повече приходи, от които финансира войната. Гърция, Кипър и Малта, където е регистриран по-голямата част от танкерния флот, от друга страна, се застъпиха за определяне на таван над 65-70 долара за барел (нивото, предложено преди това от Г-7), за да се компенсират пропуснатите печалби.

Борсовата цена на суровия петрол продължава да спада

Борсовата цена на суровия петрол продължава да спада

Предложения таван на цената на руския петрол породи съмнения за ограничаване на търсенето