Въпреки че украинските сили правят всичко по силите си, за да прогонят руските нашественици, никой не може да прогнозира колко дълго ще продължи тази война. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Асошиейтед прес".

"За жалост, това ще зависи не само от нашите хора, които вече дават своя максимум. Това ще зависи от нашите партньори, от европейските страни, от целия свободен свят", подчерта той.

Зеленски благодари на всички, които работят за затягане на санкциите срещу Русия и за увеличаване на военната и финансовата подкрепа за Украйна.

"Това е единствената рецепта за защита на свободата от руската инвазия. А за западните страни това не е просто разход - тук става въпрос не за счетоводство, а за бъдещето", категоричен бе държавният глава.

Украйна: Войната приключва до края на годината и си връщаме териториите от Русия

Украйна: Войната приключва до края на годината и си връщаме териториите от Русия

Заяви началникът на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов

По негови думи от началото на войната украинските сили са свалили 200 руски бойни самолета. Той спомена и за тежки загуби на Русия в танкове, бронетранспортьори, хеликоптери и дронове.

"И за какво? За да може статуята на Ленин да остане малко повече във временно окупирания Геничевск. Няма и не може да има друг резултат за Русия", увери Зеленски.

Статуята на Ленин в Геничевск - град в Херсонска област в Южна Украйна - беше възстановена от руската армия миналия месец.

Зеленски пак призова Путин за пряк разговор - без посредници и ултиматуми

Зеленски пак призова Путин за пряк разговор - без посредници и ултиматуми

Украйна няма да прави компромис за териториалната си цялост

Президентът заяви, че Украйна провежда "много трудни преговори", за да се опита да евакуира ранените бойци, хванати в капан в стоманодобивния завод в Мариупол.

"Говорим за голям брой хора. Разбира се, ние правим всичко, за да евакуираме всички останали, всеки един от нашите защитници. Вече привлякохме всички по света, които могат да бъдат най-влиятелните посредници", отбеляза той.

Зеленски посочи, че украинските сили са си върнали градове и села от руските войски, като се работи по възстановяване на електричеството, течащата вода, телефонните комуникации и социалните услуги.

Русия буксува край Изюм, но Украйна напредва край Харков

Русия буксува край Изюм, но Украйна напредва край Харков

Киев предприема стратегическа инициатива