Украйна се нуждае от значително ускоряване на доставките, за да укрепи осезаемо способностите на своите войници. Не руските авиобомби и щурмови операции трябва да доминират на фронтовата линия, а украинската инициатива - нейната ПВО, артилерия и безпилотни самолети.

За това настоя във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщение към нацията във вторник вечерта, цитирано от "Укринформ".

Зеленски отново призовава САЩ да ускорят доставките на оръжие

Зеленски отново призовава САЩ да ускорят доставките на оръжие

Йенс Столтенберг увери, че потоците от оръжие за Украйна ще се увеличат

През целия ден са били проведени много срещи по военни теми - положението на фронта, настъплението на окупатора и нашите действия - както за нарушаване на плановете на Русия, така и за постигане на нашите цели, отчете държавният глава. Главнокомандващият Олександър Сирски изнесе доклад, а с министъра на отбраната Рустем Умеров обсъдихме доставките на оръжия и комуникацията с партньорите.

Решаваме това отчасти благодарение на нашето производство и на всички, които помагат на отбранителните сили. Постигнахме особени резултати по въпроса с дроновете — благодарен съм на всички, които работят за тази кауза, които произвеждат дронове, които обучават оператори, които осигуряват всичко необходимо. Благодаря на всеки наш партньор, който сега наистина прави всичко по силите си, за да укрепи нашата позиция. Наистина разчитаме на бързината на доставките от САЩ. Това са доставките, които трябва да се усетят в разрушената логистика на окупаторите, в страха им да се разположат в която и да е част от окупираната територия и в нашата сила - в силата, която трябва да се докаже в Покровското направление, както и в посоките Курахово, Сиверск, Лиман, Купянск... В южната част на нашата страна. Навсякъде, където Русия натиска и където ние трябва да я отблъснем. А също и навсякъде, където могат да възникнат нови заплахи, каза той.

Зеленски призова за по-бързи оръжейни доставки

Зеленски призова за по-бързи оръжейни доставки

Трябва да се спре руския пробив

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал изнесе доклад. Обсъдихме детайлите по доставката на оръжие и боеприпаси и съответната работа с партньорите. Министър-председателят отчете преговорите в тази насока — за изпълнение на решенията. По-конкретно бих искал да благодаря на правителството и лично на министър-председателя на Чехия за ускоряването изпълнението на артилерийската инициатива.

Също така е била обсъдена подготовката за първата среща на върха за мира, включително работата със страните от Глобалния юг - правителствени служители, нашите дипломати, офиса на президента - всички работим заедно, за да гарантираме, че колкото се може повече лидери и нации възможно да имат възможност да се докажат, докато работят за мир.

Чехия отпуска десетки милиони евро за купуването на снаряди за Украйна

Чехия отпуска десетки милиони евро за купуването на снаряди за Украйна

Първите доставки се очакват до юни

Обсъдихме и усилията по отношение на европейската посока — подготовката за решенията, които очакваме през юни, реалното начало на преговорите за членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС). Това са наистина необходимите неща и всичко е готово от наша страна, увери той.