Украйна обезателно ще се присъедини към Северноатлантическия алианс, но само след като този въпрос бъде подложен на референдум. Това обяви новият президент на страната Володимир Зеленски.

"Влизането в НАТО е преди всичко сигурност за страната и нивото на нашата армия. Трябва да разкажем на украинците какво е НАТО, че това не е толкова ужасно", обясни украинският държавен глава, цитиран от местните медии.

В Брюксел Зеленски призова ЕС и НАТО да засилят натиска над Русия

В Брюксел Зеленски призова ЕС и НАТО да засилят натиска над Русия

41-годишният бивш актьор избра Брюксел за първата си официална визита

Зеленски многократно е говорил за необходимостта от провеждането на всенародно гласуване по въпроса за присъединяването на Украйна към Алианса.

Освен това представената от президента военна доктрина предвижда ръководство на армията в съответствие с принципите и стандартите на НАТО.

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по-рано заяви, че за да се присъедини към организацията, Украйна ще трябва да постигне редица критерии, реализацията на които ще отнеме много време.

Вчера това беше потвърдено от настоящия генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който призова Киев да се съсредоточи върху реформите.

Експерти смятат, че Украйна няма да може да претендира за членство в НАТО в близките 20 години.

Зеленски в Брюксел: Украйна в ЕС е смърт за руския империализъм
Обновена

Зеленски в Брюксел: Украйна в ЕС е смърт за руския империализъм

Освен това е мощен удар върху руския авторитаризъм, път към демократични промени в Русия