По-малко от две седмици след встъпването в длъжност на новия президент на Украйна Володимир Зеленски, неговите служители са установили, че предшественикът му Петро Порошенко очевидно е изнесъл важно компютърно оборудване от заседателна зала в президентството, когато е напускал офиса, съобщава "Асошиейтед прес".

Олександър Данилюк, който беше назначен за началник на Съвета за национална сигурност и отбрана вчера, каза, че цялото оборудване от заседателната зала, където се предполага, че държавният глава обсъжда спешни въпроси на националната сигурност, е изчезнало.

Данилюк публикува видео във "Фейсбук", показващо празна стая със захранващи кабели, стърчащи от стените и отпечатъци, където са били мониторите на компютрите. Той също така твърди, че персоналът на бившия президент Порошенко е изнесъл сървъри с поверителна информация.

Украинското държавно бюро за разследвания обяви, че е започнало разследване за злоупотреба с класифицирани данни.

"Това е ситуационната зала в президентската администрация, така изглежда сега", отбелязва той във видеото, допълвайки: "Всичко беше изнесено по време на предаването на властта. Това е цивилизовано предаване за вас."

Данилюк беше финансов министър при управлението на Порошенко в продължение на година и половина, докато не беше уволнен миналата година. Той обвини Порошенко и неговото правителство в спирането на жизненоважни реформи, необходими за борба с корупцията.

Говорителят на Порошенко Святослав Цеголко настоя във "Фейсбук", че всички чувствителни данни се съхраняват на сървърите на украинските специални служби, а не на сървърите в ситуационната зала. Цеголко също така каза, че Порошенко е платил за наемането на оборудването от собствения си джоб и че то е трябвало да бъде върнато.

Коментарите му предизвикаха буря в украинските социални мрежи, повдигайки въпроси за това как една страна, която се бори със сепаратистка война, може да е толкова безразсъдна, че да разчита на наето оборудване за сигурността.

"Просто се случи, че страната нямаше пари за изграждане на нормална ситуационна зала", коментира Дмитро Шимков, който е бивш заместник-началник на канцеларията на Порошенко.