Украинският президент Володимир Зеленски оповести публично доходите си за период от две години, съобщава "Ройтерс".

Този ход е част от стремежа му за насърчаване на прозрачността и изкореняване на ендемичната корупция.

В публикация на уебсайта на президентството Зеленски отбелязва, че доходите му са намалели през 2021 г. и допълнително през 2022 г., след като руските сили нахлуха в Украйна в края на февруари. Това е първият път, в който той публично декларира доходите си.

През 2021 г. - годината преди инвазията, Зеленски и семейството му са отчели приходи в размер на 10,8 милиона гривни (286 168 долара), или с 12 милиона гривни по-малко от предходната година. Сумата за 2021 г. включва приходи от продажбата на държавни облигации за 142 000 долара.

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Този седмица президентът ще обяви ключови решения

През 2022 г. доходите на семейство Зеленски са спаднали допълнително до 3,7 милиона гривни, тъй като той е получил по-малко приходи от наем на недвижими имоти поради избухването на войната.

Зеленски призова държавните служители да оповестят доходите си като част от усилията за увеличаване на прозрачността и премахване на корупцията на фона на опитите на Украйна да изпълни строгите изисквания относно кандидатурата си за присъединяване към Европейския съюз.

Западните съюзници, предоставящи оръжия и финансова помощ, както и международни органи като Международния валутен фонд, също потърсиха гаранции за усилията за премахване на корупцията.

Миналия месец Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна - един от няколкото органа, занимаващи се с разкриването и предотвратяването на подкупите - отново отвори за обществен контрол регистър на декларираните доходи.

Украйна разкри мащабна корупционна схема във военното си министерство

Украйна разкри мащабна корупционна схема във военното си министерство

При договор за доставка на артилерийски снаряди за 1,5 млрд. гривни