Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе редовна среща с ключови ръководители на секторите на отбраната и сигурността. За това информира той във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

"Днес проведох редовно заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ - този формат на нашата работа събира ключови лидери от секторите на отбраната и сигурността. Обсъдихме текущата ситуация на фронта, около Украйна. Определихме задачи в някои тактически области за укрепване на нашите позиции", каза Зеленски.

Той добави, че е бил обсъден и въпросът за снабдяването на войските с модерни оръжия.

Украйна се зарече да обърне хода на войната до зимата

Украйна се зарече да обърне хода на войната до зимата

Скоро ще има много изненади, обещаха от президентството

"Интензивността на атаките срещу врага трябва да се увеличи. Участниците в заседанието на Щаба се съгласиха, че имаме значителен потенциал за настъпление на нашите сили на фронта и за нанасяне на нови значителни загуби на окупаторите", каза президентът.

На срещата са докладвали началникът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов, ръководителят на Службата за външно разузнаване Александър Литвиненко, главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, министърът на отбраната Олексий Резников, както и като министър на вътрешните работи Денис Монастирски.

Припомняме, че ръководството на Украйна се стреми да обърне хода на военния конфликт с Русия до зимата. Това обяви по-рано днес  Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент.

"Изключително важно е да не позволим на руснаците да протакат войната с нас до предстоящата зима. Президентът (на Украйна Володимир Зеленски) е сериозен и е готов да направи всичко възможно, така че да освободим нашите територии възможно най-скоро", написа Ермак в "Телеграм".

"Много зависи от това как са обучени нашите бойци. Ние ще обърнем хода на тази война. Скоро ще има много изненади", обеща той.

Медведев: Не е виновна Русия, че Украйна може да изчезне от картата

Медведев: Не е виновна Русия, че Украйна може да изчезне от картата

Европа загубила връзка с действителността

От Американския институт за изследване на войната (ISW) в прегледа си на последното развитие на военния конфликт отчетоха, че Русия не постига военните си амбиции в Украйна.