Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с премиера на България Бойко Борисов. Държавният глава потвърди интерес към по-нататъшното развитие на двустранния политически диалог с България, съобщават от президентството на Украйна.

Зеленски отбелязва подкрепата на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и политиката на непризнаване на незаконната анексия на Крим.

Той благодари за задържането на украинския гражданин Олексий Левин, заподозрян в участието в нападението над Катерина Гандзюк, от българските правоприлагащи органи заедно с украински колеги на 24 януари и изрази надежда за бързото му екстрадиране в Украйна.

Зеленски високо оценява рехабилитацията на 190 ранени украински военнослужещи в България като част от Фонда за медицинска рехабилитация НАТО-Украйна.

Той благодри на Борисов за разбирането на държавната политика на Украйна в областта на образованието и държавния език. Страните потвърждават готовността си да улеснят цялостното развитие на националните малцинства.

НАТО пришпорва страните членки да осигурят повече ресурси на Украйна и Грузия

НАТО пришпорва страните членки да осигурят повече ресурси на Украйна и Грузия

"За да им предоставим по-практическа подкрепа"

Разговорът се състоя в присъствието на заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, съобщава МС.

"Високо оценяваме отличните отношения между България и Украйна, които се характеризират с взаимно уважение и приятелско сътрудничество, развиващи се особено динамично и ползотворно през последните години", коментира Борисов. Българският премиер посочва, че за доказаната връзка между двете страни съществена роля оказват културната, духовната и езиковата близост, както и споделяните ценности.

Борисов отбеляза, че България е последователна в категоричната си подкрепа както за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, така и за нейните европейските и евроатлантическите аспирации.

Той акцентира, че България е сред първите държави, ратифицирали Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, и подкрепили въвеждането на безвизов режим за украинските граждани за пътуване в ЕС.

"Много важен и градивен елемент на двустранните ни отношения е над 200-хилядната българска общност в Украйна, която винаги сме разглеждали като мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни", допълва Борисов.

Борисов и Симеонов изтъкват пред Зеленски, че изключително важно е Болградският район, населен предимно с украински граждани от български произход, да запази административно-функционалната си цялост в настоящите му граници като самостоятелен окръг.

Според премиера, от голямо значение за децата от Болградския район е изучаването на български език, като фокус е поставен и върху подобряването на инфраструктурата в региона, което пряко влияе върху икономическото му развитие.

"Убеден съм, че продължаването на политиката на съхранение на традициите, езика, културата и обичаите на българската общност в Украйна, е най-добрата гаранция, че българското национално малцинство и занапред ще има ключова роля за сътрудничеството на Украйна с България и ЕС", коментира Борисов. Акцент в телефонния разговор бе реализирането на постигната договореност между двете страни за откриване на българско училище в Одеса.

Президентът Зеленски покани премиера Бойко Борисов да му гостува в Украйна.

Зеленски: САЩ бяха, са и ще бъдат ключов съюзник и защитник на Украйна
Обновена

Зеленски: САЩ бяха, са и ще бъдат ключов съюзник и защитник на Украйна

Украйна е готова за нови форми на партньорство в сигурността и за американски компании в шелфа на Черно море