Съединените щати бяха, са и ще бъдат ключов съюзник на Украйна в защитата на суверенитета на страната, заяви украинският президент Володимир Зеленски след среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщава "Интерфакс-Украйна".

Украйна е готова да развие нови форми на партньорство със САЩ в областта на сигурността, обясни той и добави, че САЩ трябва да участват по-активно в мирно уреждане в източна Украйна.

Украйна разчита на участието на американски компании в развитието на шелфа на Черно море, коментира Зеленски. Той добави, че ситуацията с импийчмънта на Тръмп не влошава отношенията между Украйна и САЩ, Украйна "много цени усилията на президента Тръмп".

"Каним големия американски бизнес да изгради инфраструктурата на Украйна, нашите мостове и пътища, както и проекти за добив на газ и нефт, разработване на черноморския шелф".

"По отношение на стратегическите планове съм уверен, че през 2020 г. ще засилим сътрудничеството", подчертава президентът на Украйна и изразява благодарност към държавния секретар на САЩ "за всеобхватна подкрепа и ползотворни преговори".

Зеленски, Пери и американски бизнес с 50-годишен договор за украински газ и нефт

Зеленски, Пери и американски бизнес с 50-годишен договор за украински газ и нефт

"Газът на свободата" лобира по света и бившия съветски блок за да измести Русия

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео по време на разговори с украинския външен министър Вадим Пристайко в Киев обсъди разширяване на двустранното сътрудничество, включително във военната сфера, и също така подчерта подкрепата на САЩ "в борбата срещу руската агресия". Това съобщи в петък говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Екатерина Зеленко, цитирана от ТАСС.

"Много конструктивна среща между Пристайко и Помпео в Киев. Повдигнати теми: по-нататъшно задълбочаване на стратегическото партньорство между САЩ и Украйна; развитие на военно-икономическо сътрудничество; засилване на подкрепата за Украйна от двете страни в САЩ", пише тя в "Туитър".

Украинското външно министерство благодари на Помпео за подкрепата в антируската борба. "Благодарни сме за ясните и убедителни послания, отправени от Вашингтон за постоянната подкрепа на САЩ за Украйна в борбата срещу руската агресия; за подкрепа на суверенитет и териториална цялост; за подкрепа на укрепването на отбранителните способности и прилагането на важни реформи", допълва Зеленко.

Украйна разследва Русия за нарушаване на суверенитета

Украйна разследва Русия за нарушаване на суверенитета

След преминаването на руския влак по Кримския мост

На пресконференция след срещата Помпео увери Зеленски в непоклатимата подкрепа на Вашингтон, съобшава АП.

"Съединените щати разбират, че Украйна е важна страна. Това не е само географското сърце на Европа, това е опора между свободата и авторитаризма в Източна Европа. Това е полето, което захранва европейския континент, а тръбопроводите поддържат топлината през зимата", обясни той.

Зеленски заяви, че все още иска да се срещне с Тръмп, стига това да бъде продуктивно. "Готов съм да отида утре".

Помпео се среща с премиера на Украйна, на външните работи и на отбраната, както и с граждански лидери и обикаля няколко украински православни църкви.

Помпео подчертава важността на отношенията между САЩ и Украйна, чувство, което отдавна споделят републиканците и демократите, които гледат на бившата съветска република като опора срещу руските амбиции.

Помпео пътува до Киев от Лондон, първата спирка в обиколка на Европа и Централна Азия, която ще го отведе и до Беларус, Казахстан и Узбекистан.

Помпео рязко прекрати интервю след въпроси за Украйна

Помпео рязко прекрати интервю след въпроси за Украйна

Той е запитал репортер дали американците се интересуват от Украйна и може ли журналистът да намери страната на картата