Украйна е готова да обяви неутралитет, ако това доведе до мир.

Това заяви в първото си от началото на войната интервю за руски медии украинският президент Володимир Зеленски.

Той все пак припомни, че неутралитетът трябва да има солидни гаранции от трети страни, но освен това въпросът за неутралитет ще бъде подложен на референдум, за да влезе в сила.

Зеленски към западните лидери: Страхувате ли се от Русия?

Зеленски към западните лидери: Страхувате ли се от Русия?

Недоволен, че международната общност не помага с въоръжение

В продължение на 90 минути Зеленски отговаря на руски на въпросите на журналистите.

Украинският президент не пропусна да посочи, че агресията на Кремъл е довела до унищожението на градове с рускоезично население и до разрушения, по-големи от тези, причинени от войните в Чечения.

Украинският президент обясни приоритетните цели на Украйна във войната срещу Русия.

"Да намалим броя на жертвите колкото се може повече, да съкратим срока на тази война. Да се изтеглят руските войски на позициите си от преди 24 февруари, преди нападението", каза Володимир Зеленски.

Зеленски към евролидерите: Закъсняхте със санкциите

Зеленски към евролидерите: Закъсняхте със санкциите

Той ги призова да не закъсняват така и с еврочленството на страната му

"Разбирам, че е невъзможно да принудим Русия да напусне изцяло територията на Украйна, това би довело до Трета световна война. Разбирам всичко много добре и съм наясно с него.

Ето защо казвам: това е компромис. Върнете се там, откъдето започна всичко, и там ще се опитаме да решим трудния въпрос за Донбас", добави украинският президент.

Зеленски разкри, че няколко руски бизнесмени са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, включително за подпомагане на армията ѝ. Сред тях е бил и Роман Абрамович. Зеленски увери, че каквито и да са бизнесмените, готови да дарят пари в подкрепа на украинската армия, Украйна е готова да "гарантира тяхната безопасност, да им осигури работа и да даде възможност на бизнеса им да се развива".

Зеленски заяви, че най-голямата вреда на руския език е нанесена от Владимир Путин. Той също така смята, че украинците, които са пострадали от войната, сега ще намразят всичко руско.

Никой не пречи на живеещите в Украйна да говорят на своя роден език, посочи Зеленски. Той разкри, че е готов да подпише с всички съседи на Украйна договори за защита на езика и историята.

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

САЩ искат да дадат на Киев противокорабни ракети

Зеленски не пропусна да обвини Путин, че еднолично продължава да разпалва войната. Освен това под негово давление руски командири отказват да разговарят за размяна на военнопленници или за отваряне на хуманитарни коридори

Руският държавен медиен регулатор, Роскомнадзор, отправи предупреждение към руските медии във връзка с интервю с украинския президент Володимир Зеленски.

Регулаторът предупреди пресата, че не трябва да публикува интервюто и че "е започнало разследване, за да се определи степента на отговорност и какви мерки ще бъдат предприети" по отношение на медиите, които са провели интервюто.

Роскомнадзор отбелязва, че някои от медиите, провели интервюто, са обявени за "чуждестранни агенти" в Русия.

По-рано либералната руска медия "Медуза" обяви, че е интервюирала Зеленски, както и телевизия "Дождь" и руския вестник "Комерсант". "Медуза" и "Дождь" са блокирани в Русия, а телевизия "Дождь" е преустановила всякаква журналистическа дейност.

Офисът на Зеленски: Русия иска "продължителна война"

Офисът на Зеленски: Русия иска "продължителна война"

Руските военни се "окопавали" по окупационните линии

Наскоро Русия прие нови закони, ограничаващи начина, по който руските медии могат да отразяват войната в Украйна.

Най-строгият от новите закони - срещу разпространяването на "фалшификати" за дейността на руските въоръжени сили - предвижда тежки наказателни обвинения с до 15 години затвор.