През октомври Украйна и нейните партньори трябва да идентифицират съвместни стъпки и обща визия за това как да засилят натиска върху Русия на конференцията във "формата Рамщайн".

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение, публикувано във Facebook и цитирано от "Укринформ".

"Четиринадесет души бяха ранени днес в Запорожие след руски удар. Цял ден се разчистват отломките. Успяхме да спасим двама души от развалините. Бомбите удрят обикновени жилищни сгради, обикновени градски съоръжения. Днес руснаците удариха с управляеми бомби и в Харковска, Донецка и Сумска област. По-специално, няколко жилищни сгради бяха повредени в Глухов. В района на Харков бяха повредени жилищни сгради, енергийна инфраструктура и медицинска инфраструктура", каза Зеленски.

Според него това е ежедневен руски терор. "Около сто управляеми бомби се използват от Русия срещу Украйна всеки ден. И това е постоянно напомняне на партньорите, които могат да помогнат, че имаме нужда от повече самолети за дълги разстояния за Украйна, имаме нужда от повече противовъздушна отбрана за Украйна, имаме нужда от повече санкции срещу Русия.

Руски удар в Запорожие разруши жилищен блок

Руски удар в Запорожие разруши жилищен блок

Мисия на ООН потвърди, че руснаците са ударили болница в Суми

"Сега - тази седмица, в нашите различни разговори в Америка - нашата позиция и аргументи бяха изслушани възможно най-подробно. За да няма повече въпроси. А екипите - нашите и на нашите партньори - вече започнаха подготовка за Рамщайн. След седмица и половина, през октомври, в Рамщайн трябва да вземем решение, заедно с други лидери, за общи стъпки и обща визия за това как да увеличим натиска върху Русия за тази война и за мира. Справедлив мир", подчерта Зеленски.

През седмицата руската армия е използвала срещу Украйна почти 900 авиационни бомби, повече от 300 "Шахеда" и повече от 40 ракети.

Руски въздушни удари срещу Запорожие раниха 16 души

Руски въздушни удари срещу Запорожие раниха 16 души

Ракети, дронове и авиационни бомби летяха срещу Украйна тази нощ

Припомняме, че Германия събира през октомври "Квартета за Украйна". На 10 октомври президентът на Съединените американски щати Джо Байдън ще пристигне в Германия. Той ще остане на посещение там три дни, след което ще замине за Ангола.

Полицията на германската столица вече се подготвя за тази визита, писа "Шпигел", като се позовава на правителствени кръгове в Берлин. Според тях правителството иска да покани в Германия и френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Киър Стармър.

"Срещата в т.нар. формат "Квартет" вероятно ще се съсредоточи преди всичко върху подкрепата за Украйна.

Зеленски ще участва в срещата на формата "Рамщайн"

Зеленски ще участва в срещата на формата "Рамщайн"

Очаква се украинският лидер да поиска ракети с голям обсег и ПВО

Говори се, че Байдън планира да посети и американската военна база в Рамщайн", отбелязват журналистите.

След руската инвазия в Украйна през 2022 г. Съединените щати събраха съмишленици в "Рамщайн" и създадоха група от около 50 държави, които провеждат редовни срещи, за да отговорят на исканията на Киев за оръжия.