Всеки ден такава тишина в тиловите райони постигат нашите войници в ожесточени битки на фронтовата линия.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщението си в края на 424-ия ден от войната, съобщи УНИАН.

"Важно е да разберем във всеки един от нашите градове, във всяко село - където и да е повече или по-малко тихо, където и да е бил просто спокоен пролетен слънчев ден днес: всеки ден на такава тишина в тиловите райони се придобива от нашите войници в ожесточени битки на фронтовата линия. В ежедневни битки", каза той.

В същото време той призова украинците да се уважава това, да помагат на нашите войници, винаги да подкрепят държавата и отбраната. Зеленски благодари на войниците, които сега са в битка, на позиции, в бойни мисии.

"Авдеевка, Маринка, Бахмут, Лиманское направление, Северское. 35-та отделна бригада морска пехота на името на контраадмирал Остроградски, 55-та отделна артилерийска бригада "Запорожска сеч", парашутисти от нашите "седемдесет и девет" - благодаря ви, воини! Неизменно Храбри и силни! 80-та бригада на ВДВ - благодаря ви за образцовото унищожаване на врага край Бахмут. Браво, момчета! 54-та отделна механизирана бригада на името на хетман Мазепа - благодаря ви за издръжливостта, за защитата на позиции и следователно за защита на Украйна!" - подчерта президентът на Украйна.

Той благодари и на спасителите, които участват в ликвидирането на последствията от вражеските удари.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна украинските защитници са отбили повече от 45 руски атаки в направленията Бахмут, Авдеевка и Маринка за денонощие.

Руски отряди превзеха два квартала в Бахмут

Руски отряди превзеха два квартала в Бахмут

Шест бомбардировача са изстреляли 72 снаряда, съобщи Конашенков

Съобщава се, че руските войски напредват в посока Бахмут, водят се тежки битки за града. Освен това нашествениците неуспешно атакуваха покрайнините на Григоровка и Богдановка.

В Авдеевското направление руснаците провеждат настъпателни действия в районите на Новокалиново и Первомайски, но претърпяват големи загуби. Освен това украинските бойци са отблъснали множество руски атаки в северната и централната част на Маринка, както и в района на Новомихайловка.