Руските убийци и мъчители не маршируват из Европа, защото украинските войски ги задържат.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта това в последното си видеообръщение, публикувано в Telegram и цитирано от "Укринформ".

"Нашите отбранителни сили се състоят от множество елементи. Много бригади и части. Всеки, който действа на фронта, всеки, който защитава държавата от руските диверсанти и терор, всеки, който изпълнява бойни задачи, заслужава благодарност и уважение. Руските убийци и мъчители не са маршируват по-далеч в Европа само защото украинските мъже и жени ги държат назад, вдигнати на оръжие и под синьо-жълто знаме", каза Зеленски.

Зеленски: Целта на Путин е да унищожи Украйна напълно

Зеленски: Целта на Путин е да унищожи Украйна напълно

Той възрази твърдо срещу замразяване на конфликта

Той припомни, че много къщи и църкви в Украйна някога са имали бели стени, преди да бъдат изгорени и счупени от руски снаряди. Това говори много красноречиво кой трябва да спре, за да спре войната. Всеки, който защитава живота и хората, изпълнява възможно най-почтената мисия в лицето на такава нечовешка инвазия, подчерта Зеленски.

"Ние трябва напълно да защитим живота, да го защитим в собствения си дом. Аз благодаря на всички, които подкрепят нашата защита, нашите украински защитници. Когато руското зло отприщи тази война на 24 февруари, всички украинци се изправиха в защита. Християни, мюсюлмани, евреи - всички... И аз благодаря на всеки украински свещеник, който е с армията, като част от нашите отбранителни сили, там на фронтовата линия. Те защитават живота и човечеството. Те подкрепят другите както с молитва, разговори, така и с действия. Това това е целта на църквата - да бъдеш с хората, а не на 2500 километра, да участваш във виртуално посредничество между този, който иска да оцелее, и този, който иска да те унищожи", подчерта президентът.

ISW: Зеленски смята, че Путин иска примирие, за да събере нови сили и оръжие

ISW: Зеленски смята, че Путин иска примирие, за да събере нови сили и оръжие

Целта е Кремъл да погълне и асимилира цяла Украйна

Той благодари на всички, които правят "всичко в Украйна и с Украйна, за да запазят живота".

"Благодаря на всички, които помагат и които стоят наистина близо - чрез действие и молитва", каза Зеленски.