Във видеообръщението си в събота срещу неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски за пореден път подчерта необходимостта от прекратяване на войната при условията на Украйна.

Според него формулата за мир може да бъде изпълнена, предаде "Украинска правда". Зеленски благодари на украинските войници за атаките срещу руските летища и нефтопреработвателната инфраструктура, уточнявайки, че е бил информиран за нанесените щети от страна на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски, който му представил доклад.

Зеленски отбеляза, че Украйна трябва да получи разрешение от своите партньори за нанасяне на удари с далечен обсег срещу Русия.

"Трябва да защитим живота на нашите хора и да сложим край на войната при нашите - украински условия.

Всеки удар, който е прецизен отговор на руските бомби, който унищожава руската логистика и бази, който затруднява оставането на окупатора на наша територия - всеки такъв удар ни приближава до справедливия край на войната."

Зеленски благодари и на международните си партньори, които продължават да налагат санкции на Русия. Той отбеляза, че те трябва да бъдат засилени, за да не може Руската федерация да ги заобиколи.

"Колкото по-трудно стане за Москва да поддържа военното си производство и да снабдява армията си, толкова по-лесно тя ще бъде принудена да поиска мир. И

Международната общност трябва да окаже натиск върху Русия и да не подкрепя нейната военна дейност. Санкциите биха допринесли за това да има мир - стига международната общност да не прояви слабост, а  да се придържа към справедливостта", подчерта Зеленски.

Зеленски: Направихме първата осезаема стъпка към мира

Зеленски: Направихме първата осезаема стъпка към мира

След срещата за мир в Швейцария