Таванът от 60 долара за руския петрол, договорен от страните от Европейският съюз (ЕС), Г-7 и Австралия, не е сериозен и няма да направи много, за да възпре Русия да води война в Украйна. Това заяви в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс" .

"Не бихте нарекли сериозно решение да се постави такова ограничение за руските цени, което е доста комфортно за бюджета на една терористична държава, каза Зеленски във видео обръщение. Въпрос на време е все пак да се използват по-силни инструменти. Жалко, че това време ще бъде загубено."

Москва за тавана на цените: Европа ще живее без руски петрол

Москва за тавана на цените: Европа ще живее без руски петрол

Кремъл не приема ограничението и обмисля ответни мерки

Андрий Йермак, ръководител на администрацията на Зеленски, каза по-рано, че таванът трябва да бъде определен на 30 долара, "за да се унищожи по-бързо икономиката на врага".

Зеленски се оплака, че светът е показал слабост, като е поставил горната граница от 60 долара, което според него ще увеличи бюджета на Русия със 100 милиарда долара годишно.

"Тези пари ще отидат за по-нататъшна дестабилизация точно на тези страни, които сега се опитват да избегнат сериозни решения", каза той.

Г-7 постави тавана на руския петрол от $60 за барел

Г-7 постави тавана на руския петрол от $60 за барел

Таванът на цените има за цел да намали приходите на Русия от продажба на петрол

Припомняме, че Русия обяви, че няма да приеме таван на цената на своя петрол и обмисля как да отговори на мярката. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия многократно е заявявала, че няма да доставя петрол на страни, които прилагат ограничението - позиция, потвърдена отново от постоянния представител на Руската федерация в международните организации във Виена Михаил Улянов.

"От тази година Европа ще живее без руски петрол", изтъкна той.

Таванът на цените, въведен от Г-7, ще позволи на страните извън ЕС да продължат да внасят руски суров петрол по море, но ще забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол по целия свят, освен ако той не се продава за по-малко от 60 долара за барел. Това може да усложни доставката на руско синьо гориво на цена над горната граница дори до страни, които не са част от споразумението.

Руският суров петрол "Уралс" се търгуваше за около 67 долара за барел в петък.

Белият дом хвали тавана на ЕС за цените на руския петрол

Белият дом хвали тавана на ЕС за цените на руския петрол

САЩ подчертават, че Байдън няма намерение да разговаря с Путин в този момент

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че ограничението ще облагодетелства особено страните с ниски и средни доходи, които основно понесоха тежестта на високите цени на енергията и храните.