Коментирайки хода на военните действия украинският президент заяви, че е уверен, че народът му "ще освободи земята си", защото е достигната "стратегическа повратна точка", цитира думите му УНИАН.

Във видеобръщение той заяви: "Вече 16-ти ден се борим за свободата си. Това е четири пъти по-дълго, отколкото врагът е планирал по време на нахлуването си... Срещу армия, която се смяташе за една от най-силните в света, която се надяваше, че украинците ще излязат, че ще я посрещат с руски знамена по украинските улици", подчерта президентът.

Той отбеляза, че украинците са горди хора, които винаги защитават своето и "няма да дадат на окупатора нито едно парче от тази земя, нито един процент от свободата си".

"Невъзможно е да се каже колко дни имаме още, за да освободим земята си, но е възможно да се каже, че ще го направим, защото се стремим към това, защото вече сме достигнали стратегически повратна точка. Вече вървим към нашата цел, към нашата победа, уверен е украинският президент.

Коментирайки решенията на вчерашния Европейски съвет президентът на Украйна изрази недоволство от факта, че Европейският съюз не е възприел идеята за ускореното влизане на страната в общността, цитира думите му ТАСС.

ЕС няма да чака прегледа на кандидатурата на Украйна, за да окаже подкрепа

ЕС няма да чака прегледа на кандидатурата на Украйна, за да окаже подкрепа

Европейския съюз е готов да наложи още санкции

"Как оценяваме взетото решение (в четвъртък в ЕС)? Трябва да бъдем по-силни. Това не е нещо, което чакаме", каза той във видео съобщение, разпространено в петък.

Зеленски добави, че "необходимо е решението на политиците да съвпада с настроенията на техните народи", като изрази увереност, че мнозинството от жителите на ЕС подкрепят предоставянето на ускорено членство на Украйна в общността.

Освен това украинският лидер каза, че очаква от международните партньори "още днес нови санкционни решения" срещу Русия.

В края на февруари Зеленски поиска от ЕС Украйна незабавно да се присъедини към общността. На 1 март ръководителят на кабинета на украинския лидер Андрий Ермак заяви, че молбата за присъединяване на Украйна към ЕС по ускорена процедура е приета, регистрирана и в процес на разглеждане.