В ежедневното си видеообръщение в сряда вечерта украинският президент Володимир Зеленски призова жителите на окупираните от Русия територии да се съпротивляват. Призивът е да трябва да предават информация за врага или сътрудниците на украинските въоръжени сили по сигурни канали.

Държавният глава също така изрази очакване, че руските окупатори скоро да избягат. "Те вече смятат, че е дошло времето да напуснат Херсон и като цяло южната част на страната."

"Без значение какво обещават окупаторите, единственият им път е бягството. В най-добрия случай. Ако успеят навреме. Изгонихме руската армия от северните райони.

Зеленски е сигурен, че ще дойде време, когато руснаците ще си тръгнат и от Харковска област, и от Донбас, и от Крим.

Зеленски: Крим е украински и никога няма да се откажем от него

Зеленски: Крим е украински и никога няма да се откажем от него

Докато руснаците са в Крим, Черно море не е сигурно

"И всеки, който може да помогне, трябва да помогне. Ако разполагате с важна информация за врага, моля, предайте я по сигурен начин на нашите тайни служби, на нашите военни. Ако познавате хора, които помагат на окупаторите или оправдават агресията, моля, съобщете и за това", каза държавният глава.

За втори път взривовете в руската военновъздушна база на Кримския полуостров стана тема в изявлението му. Според него там с един удар са унищожени девет руски изтребителя.

По непотвърдена информация роля за инцидента са изиграли лоялни на Украйна партизани. Съобщения за диверсии се появяват периодично и от други окупирани от Русия области.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление

Зеленски анонсира и днешната среща на министрите на отбраната на държавите партньори на Украйна, която ще се състои в Копенхаген и където ще се обсъжда по-нататъшната подкрепа за страната.

"Благодарен съм на всички наши партньори, които разбират, че само загубата на Русия на бойното поле, можем да се доближим към връщане на сигурността за Украйна и за цяла Европа", заяви държавният глава.