Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е одобрил списъка на кабинета, предложен от министър-председателя Ахмет Давутоглу. Това става една седмица, след като упълномощи премиера да формира нов кабинет след победата на Партията на справедливостта и развитието на изборите на 1 ноември.

На 17 ноември Ердоган поиска от Давутоглу, който е лидер на партията, да формира новото правителство, отбелязва „Хюриет”.

Ние ще изпълним всички обещания, които направихме, ще направим структурни реформи и ще работим, за да направим проект за гражданска конституция. Мисията е преди всичко това правителство да представлява нацията. Второ – да изведе държавата към бъдещето и на трето място да направи нова Турция, която надминава нивото на съвременната цивилизация”, заяви Давутоглу пред журналисти след 90-минутна среща в президентския дворец.

Правителството ще служи на хората без да прави разлика дали те подкрепят Партията на справедливостта и развитието или не, подчерта Давутоглу. Той определи правителството си като служещо на хората в съответствие с принципа на демократична отговорност.

Отлагането на срещата на Ердоган и Давутоглу за 24 ноември породи спекулации дали няма разногласия между двамата. Бившият лидер на партията Ердоган има желания да има свои приближени в кабинета.

Зетят на Ердоган - Берат Албайрак е посочен като новия министър на енергетиката и природните ресурси.

Давутоглу запазва вицепремиерите Нюман Куртулмуш, Ялчън Акдоган и Тюрюл Тюркеш и в 64-ото правителство на Република Турция.

Тюркеш е бивш член на Партията на Националистическото движение.

Бившият финансов министър Мехмет Шимшек и бившият министър на транспорта, корабоплаването и комуникациите Лютви Елван също са посочени като вицепремиери в новия кабинет.

Близкият до Ердоган Бинали Йълдъръм е посочен за министър на транспорта, корабоплаването и комуникациите.

В новия кабинет на Давутоглу са включени и две жени. Фатма Гюлдемет Сари ще бъде министър на околната среда и урбанизацията. Сема Рамазаноглу ще бъде министър по семейните и социални въпроси.

Бившият външен министър Мевлют Чавушоглу се връща на поста си с одобрението на Ердоган. Бившият министър на отбраната Исмет Йълмаз, бившият министър на правосъдието Бикир Боздаг, бившият вътрешен министър Ефкан Ала, бившият министър на развитието Джевдет Йълмаз, бившият просветен министър Наби Авчи и бившият министър по европейските въпроси Волкан Бозкир също се връщат на постовете си.

Някои от останалите назначения са: Мустафа Елиташ – министър на икономиката; Наджи Агбал – министър на финансите; Акиф Чагатай Килич – министър на младежта и спорта; Вейсел Ероглу – на горските и водните ресурси; Махир Юнал – министър на туризма.