Българският външен министър Румяна Желева и кандидат за европейски комисар ще получи ресора правосъдие и вътрешни работи или този за разширяването на ЕС.

Прогнозата е на френския вестник „Liberation". Изданието се позовава на проект за разпределение на портфейлите в следващата Европейска комисия. Очаква се съставът й да бъде обявен следващата седмица.

От него става ясно, че за ресора правосъдие може да бъде определен и кандидатът на Словакия Марош Шефчович. Който от двамата не заеме поста еврокомисар по правосъдието, ще поеме ресора по разширяването, уточнява изданието.

Вестникът допълва, че френският кандидат Мишел Берние няма да получи сектора на финансовите услуги, каквито бяха прогнозите. Кандидатът на Париж обаче най-вероятно ще получи вътрешния пазар и данъчната политика.

Финансовият сектор отива при унгареца Ласло Андор, пише още вестникът. Според прогнозата му земеделието му ще се поеме от румънеца Дачан Чолос.

В нея се посочва още, че Германия губи индустрията, която се дава на Полша в лицето на кандидата й Януш Левандовски. За сметка на това германецът Гюнтер Йотингер най-вероятно ще вземе енергетиката, пише „Liberation".

Вестникът допълва още, че комисарите от предишния състав на ЕС поемат исканите позиции.

Така холандката Нели Крус получава търговията, а испанецът Хоакин Алмуния - конкуренцията.

Вестникът посочва, че финландецът Оли Рен ще поеме икономическите и финансови въпроси, а латвиецът Андрис Пиебалгс- социалната политика. Вивиан Рединг запазва далекосъобщенията, като към тях се прибавя и културата. Италианецът Антонио Таяни поема транспорта, а естонецът Сим Калас администрацията. Що се отнася до Карл де Гунт, кандидатът на Белгия, той се заема с ресора, отговарящ за развитието.

Вестникът прогнозира още, че климатът и околната среда ще се поемат от датчанката Кони Хедегаард, а ресорът за правата на човека от шведката Сесилия Малмстрьом. Образованието и морските въпроси ще бъдат поверени на гъркинята Мария Даманаки или на представителката на Кипър Андрула Василио.

Еврокомисар по Структурните фондове се очаква да стане литовецът Алгирдас Семета. Ирландката Мойра Гийгън-Куин, която в момента е член на Европейската сметна палата, е сочена за еврокомисар по бюджета, пише още изданието.