Хиляди граждани на Истанбул, сред тях предимно жени, излязоха на протест срещу правителството, недоволни от икономическата политика в страната. С удари по празни тенджери и тигани протестиращите искат овладяване на инфлацията, която достига рекордни стойности от десетилетия.

Сериозни кордони от полицаи пазеха протестиращите в определени пространства. До сблъсъци не се стигна. Протести за днес са планирани и в други градове на страната.

Снимка 563446

Източник: EPA/БГНЕС

Вчера, ден преди обявения протест, президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви намаляване на ДДС-то върху млечните продукти, плодовете, зеленчуците и други основни храни от 8 на 1 процент. Миналия месец Ердоган смени и шефа на статистическия институт TUIK с обвинението, че не се публикуват коректно данните. Опозиционни партии и критици обвиняват TUIK в същото, но точно с обратен знак - че манипулира официални данни, но в полза на управляващите. Институтът отхвърли обвиненията, но изследователи започнаха алтернативни изчисления на някои показатели.

Инфлацията в страната достигна 48,69 процента през януари, най-високото ниво, откакто партия на Ердоган влезе във властта.

Ердоган обеща цените в Турция да паднат скоро

Ердоган обеща цените в Турция да паднат скоро

Според него данните за инфлацията не отговарят на икономическите реалности