Бившият президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили заяви в ефира на украинската телевизия 112, че животът в съвременна Украйна е много по-лош, отколкото по времето на Съветския съюз.

"Градовете в Украйна никога не са били в толкова лоша форма, с всяка година става все по-лошо и по-лошо", изтъкна Саакашвили, като се оплака, че целият свят, за разлика от Украйна, се движи напред и се развива.

Саакашвили предсказва разпад на Украйна на пет държави

Саакашвили предсказва разпад на Украйна на пет държави

Такава голяма криза ще доведе до разпад на страната

Според грузинския политик украинците през годините на независимост "не са виждали пример за успех".

"Сега главното е да се постигне пробив поне някъде, така че хората да повярват, че някъде нещо се получава", добави той.

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., където срещу него бяха възбудени редица наказателни производства, като по някои от тях беше осъден задочно на затвор. През пролетта на 2015 г. той влезе в украинската политика, когато тогавашният президент Петро Порошенко го назначи за губернатор на Одеска област, като преди това му предостави гражданство.

Въпреки това още през ноември 2016 г. Порошенко освободи Саакашвили, като заяви, че той не само не изпълнява обещанията за развитието на региона, но и значително е влошил икономическите показателни на областта. В края на юли 2017 г. Порошенко отне украинското гражданство на Саакашвили. След като новият президент Володимир Зеленски дойде на власт той беше върнат в украинската политика.