Известни личности от режисьора Ава Дюверней до британския принц Уилям и самия папа Франциск отправиха мощни призиви, зовейки хората да се мобилизират и обединят, за да се справят с климатичната криза, съобщава "Франс прес".

"Земята трябва да се работи и да бъде обгрижвана, обработвана и защитавана. Не можем да продължаваме да я изцеждаме като портокал", настоя папа Франциск по време на конференция, организирана от TED. 

"Искам да гласувам в полза на планетата", изтъкна от своя страна Дюверней.

Младите активисти за климата се завърнаха по улиците в глобален призив за действия

Младите активисти за климата се завърнаха по улиците в глобален призив за действия

Очаква се 3000 климатични стачки да се проведат днес

"Младите хора вече не вярват, че промяната е твърде трудна. Те вярват, че климатичната криза и заплахата за нашето биологично разнообразие заслужават нашето пълно внимание и амбиция", настоя принц Уилям. 

"Ние оставяме капитализма да се превърне в нещо чудовищно. Истината е, че бизнесът е прецакан, ако не поправим климатичните промени", отбеляза американската икономистка Ребека Хендерсън.

"Индустрията на изкопаемите горива знае как да спре глобалното затопляне, но те чакат някой друг да плати и никой не ги призовава за това", изтъква професорът от Оксфорд и климатолог Майлс Алън.  

"Това, което се случва през следващите 10 години, вероятно ще определи състоянието на планетата, която предаваме на бъдещите поколения. Нашите деца имат пълното право да бъдат разтревожени", подчерта директорът на Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам Йохан Рокстрьом.

Технологиите за складиране на CO2 критично важни за постигане на климатичните цели

Технологиите за складиране на CO2 критично важни за постигане на климатичните цели

Те са един от четирите ключови стълба за намаляване на емисиите

"Трябва да се уверим, че всяка страна има план за нулеви емисии. Милиарди хора по света вече страдат от нашето бездействие", настоя от своя страна генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

"Можем и трябва да бъдем част от това движение: яжте местна храна, карайте повече велосипед, разберете за какво харчите парите си, гласувайте за хора, които споделят нашата визия. Нека променим света", изтъкна музикалната звезда Принс Ройс.

"Черните хора дишат в най-токсичния въздух спрямо общото население, а цветнокожите хора е по-възможно да страдат от климатичната криза. Това придава ново значение на лозунга на движението "Животът на черните има значение" "Не мога да дишам", посочи британският депутат Дейвид Лами. 

Китай обяви въглеродна неутралност до 2060 г. и нападна САЩ за климата

Китай обяви въглеродна неутралност до 2060 г. и нападна САЩ за климата

Пекин се опитва да се позиционира като световен лидер

"Не можем да не правим нищо и да се надяваме, че проблемът ще изчезне; можем да се отчайваме и да изпаднем в парализа или да станем упорити оптимисти и да се изправим пред предизвикателството", отбеляза Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени.

"Калифорния използва повече електричество да играе видеоигри, отколкото цялата страна Сенегал използва като цяло. Съществува умопомрачителна пропаст между богатите и бедните по отношение на енергията", каза кенийската енергийна изследователка Роуз Мутисо.

"А да се ангажираме никога повече да не купуваме кола или двуколесно МПС с двигател с вътрешно горене?", отбеляза мексиканско-чилийската климатична активистка Сие Бастида.

Светът е разделен за спешността на справянето с климатичната криза

Светът е разделен за спешността на справянето с климатичната криза

Налице е нарастваща загриженост относно климатичните промени

"Възстановяването на дървета не е сребърен куршум, няма сребърен куршум. Това е част от решението", настоя професорът по екология Томас Кроутър.

"Добрата новина е, че сега е очевидно по-евтино да спасиш планетата, отколкото да я разрушиш. Лошата новина е, че ни свършва времето", подчерта от своя страна известният инвеститор от Силициевата долина Джон Доер.

Тръмп омаловажи климатичните изменения и науката

Тръмп омаловажи климатичните изменения и науката

Във връзка с историческите пожари в САЩ