Сър Киър Стармър призова Лиз Тръс да не претендира за надбавка в размер до 115 000 паунда годишно, която би й се полагала, след като подаде оставка като министър-председател, съобщи Би Би Си.

Лиз Тръс обяви оставката си в четвъртък, след като беше само 45 дни на поста.

Това означава, че сега тя ще може да претендира за надбавка за разходи за публични прояви (PDCA), която в момента е в размер на 115 000 лири годишно и на която имат право всички бивши министър-председатели.

Но лидерът на лейбъристите заяви, че тя "не е заслужила правото" да получава пари за представителни разходи.

Лиз Тръс хвърли оставка като премиер на Великобритания

Лиз Тръс хвърли оставка като премиер на Великобритания

Тя стана най-кратко служилият министър-председател в историята на Острова

Бившите министър-председатели могат да ползват тези за всички разходи, които възникват в резултат на изпълнението на обществени задължения.

Но сър Киър, говорейки пред Би Би Си, заяви: "Тя не трябва да се възползва от това право. След 44 дни на "Даунинг стрийт" тя не е заслужила правото на тези пари, тя трябва да ги откаже".

Лидерът на либералдемократите Ед Дейви също заяви, че тя не трябва да иска парите.

Той оприличи надбавката за разходи на "пълна държавна пенсия", като заяви пред радио LBC, че тя е "много, много пъти" по-голяма от това, което работещите могат да очакват при пенсиониране.

Техните изказвания последваха подобни призиви от страна на профсъюзите и участниците в кампаниите министър-председателят да се откаже от нея.

Паричната добавка е обявена от бившия министър-председател Джон Мейджър през март 1991 г. след оставката на Маргарет Тачър.

Тя е въведена с цел подпомагане на бившите министър-председатели, които все още са активни в обществения живот, като плащанията се извършват само за покриване на действителните разходи за продължаване на изпълнението на обществените задължения.

Британски депутат внесе вот на недоверие срещу премиера Лиз Тръс

Британски депутат внесе вот на недоверие срещу премиера Лиз Тръс

Той се срамувал от бюджетната политика на правителството

Разходите представляват възстановяване на направените разходи за офис разходи и секретарски разходи, "произтичащи от специалното им положение в обществения живот" - например разходи за офис, заплати за персонала, който им помага в работата им в обществения живот, или пътувания до събития, на които се явяват като бивши премиери.

Той не се изплаща за подпомагане на частни или парламентарни задължения, като благотворителната организация за проверка на фактите Full Fact заключи, че е некоректно надбавката да се описва като заплата или пенсия - или да се твърди, че бившите министър-председатели просто "получават" парите.