Новината за прекратяване на огъня в Кавказ е добра новина: азербайджанци и турци могат да се чувстват победители, а арменците, че са се спасили от ужасно поражение. Но решението за по-нататъшната съдба на региона на Нагорни Карабах ще бъде взето единствено и само в Москва, пише германският вестник "Зюддойче цайтунг".

Алиев обяви победата на Азербайджан във войната в Нагорни Карабах

Алиев обяви победата на Азербайджан във войната в Нагорни Карабах

Победата била "блестяща"

Ако говорихме за спорт, това би означавало, че Русия е взела златният медал, Азербайджан - сребърен, Турция - бронзов, а Армения отпадна от състезанието. Ние обаче не говорим за спорт, не говорим за медали. Говорим за война. Война, в която хиляди хора, включително цивилни, бяха убити за няколко седмици , пише журналистът Томас Авенариус.

Русия разположи 400 миротворци в Нагорни Карабах

Русия разположи 400 миротворци в Нагорни Карабах

Това е част от сключеното мирно споразумение

Руският президент Владимир Путин е този, който се възползва от кървавите събития в Южен Кавказ", смята авторът на статията. "Той спокойно изчака да види как ще се развият събитията. Когато резултатът стане предсказуем, владетелят на Кремъл принуди азербайджанците и арменците да сключат примирие в момента, когато войските на Армения бяха изправени пред явно поражение.

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

Турция трябва да преосмисли и принципното си агресивно поведение - ще бъдат взети мерки и "опциите са на масата"

За ръководството в Ереван прекратяването на огъня е равносилно на предаване: за Армения Нагорни Карабах вероятно ще бъде практически загубен. ... Сега те плащат цената за своята арогантна политика, в която те разглеждат въпроса за Нагорни Карабах като разрешен в тяхна полза, се обобщава в статията на "Зюддойче цайтунг".

Русия и Турция се скараха за контрола върху примирието в Нагорни Карабах

Русия и Турция се скараха за контрола върху примирието в Нагорни Карабах

Турция си приписва задачи, които според Русия не са ѝ възлагани

"С последната си решителна дума Путин открадна победата от азербайджанците и турците, които ги подкрепят. (...) Въпреки това президентите Алиев и Ердоган могат да бъдат доволни. Азербайджан върна по-голямата част от държавната си територия. (...) Ердоган може да почива на лаврите си. Чрез новата и успешна външнополитическа авантюра Ердоган доказа за няколко седмици, че Турция е силна военна регионална сила не само в Средиземно и Черно море. Анкара вече има влияние в Кавказ. С един факт обаче Ердогам ще трябва да се примири: той не може да се мери с човек в Кремъл, заключава "Зюддойче цайтунг".

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Споразумението е подписано от Путин, Илхам Алиев и Никол Пашинян

Съдейки по сегашното състояние на нещата, Путин до голяма степен ще вземе еднолично решение за бъдещето на Нагорни Карабах. Веднага след подписването на примирието той изпрати руски войски в размирния кавказки регион; те ще трябва да разделят враждуващите страни. С тази светкавична акция Путин даде ясно да се разбере, кой ще има последната дума в Кавказ - Това е Кремъл, заключава в. "Зюддойче цайтунг".