Бившият футболист на Левски Войн Войнов коментира пред "Тема Спорт" играта на тима по време на контролите преди старта на първенството. Славният халф на сините посочи къде е необходимо да се подсили отборът, както и дали Живко Миланов трябва да получи шанс да води тима.

Г-н Войнов, как ви се видя играта на Левски в контролите, които тимът изигра до момента, записвайки две победи над Локомотив Пловдив и Локомотив София, както и равенство с Ботев Пловдив на "Герена"?

- Направиха ми добро впечатление. Най-вече от това, че участие взеха предимно юноши на Левски, които показаха, че могат да играят важна роля в първенството. Но според мен сините не могат само с млади футболисти да са в челото на класирането. Това би се случило, ако се направи добра селекция. Има още време за това.

Къде трябва да се подсили Левски?

- Най-вече по оста - централен защитник, халф във вътрешността на терена и нападател, който да поведе младите момчета.

Не споменахте за привличането на нов вратар. Николай Михайлов се завърна в Левски. Няма ли да е нужен още един опитен играч под рамката?

- Щом Ники се завърна, мисля че вратарският проблем е решен, тъй като има още двама перспективни вратари и те ще израстват покрай него. Михайлов показа, че все още притежава качествата, с които да помогне на отбора.

Живко Миланов трябва ли да получи шанс да води Левски?

- Показа, че има качества. Всички знаем, че треньорството е занаят, и от това, което се случва до момента, добре го е усвоил. Най-важното е, че психически е много силен. Отлично се справя за момента в тази тежка ситуация, защото в нея не всеки, дори и добър треньор би издържал. А той бе подложен на много трудни моменти и може би тук изигра роля това, че е юноша на Левски. Показва, че може да свърши добра работа.

Кои са лидерите на този Левски? Могат ли братя Цоневи да влязат в тази роля?

- Да, могат. Добри футболисти са. Няма какво да си кривим душата. За мен и двамата са добри играчи. Ще помогнат много на Левски, ако подпишат сега договор с клуба. Мисля, че са получили предложения и са на път да останат на "Герена". Това е добра новина за сините и с още едно-две сериозни попълнения в атака, част от проблемите ще бъдат решени, но ще остане големият - защитата. Всички знаем, че отбор се прави, започвайки от отбраната.

Какви са наблюденията ви върху играта на Патрик - Габриел Галчев, който стартира отлично в контролите?

- Момчето се старае и е нормално да бърка на тази възраст. Но наистина показа качества, които тепърва ще развива още. Много по-добре ще бъде, ако до него има опитни футболисти, защото ако са само млади в защита и сбъркат, което няма как да не стане, по-бавно реагират. Особено в двойката централни бранители трябва да се помисли и аз съм сигурен, че ръководството на Левски ще намери решение.

Как виждате Симеон Славчев в ролята на централен защитник?

- Тепърва ще се види дали ще се справя и в тази роля. Доказано е, че добър и опитен халф може прекрасно да играе и на тази позиция. Примерите са много в българския футбол, в частност и в Левски. Веднага мога да посоча Николай Тодоров. Кайзера свърши много добра работа при сините в тази си роля, а бе много добър халф. Мисля, че Славчев може да бъде полезен за отбора, но трябва да се вземе поне един опитен централен защитник.

В атака за Левски действат Мартин и Марин Петкови. Какви са впечатленията ви от двамата?

- Имат качества и аз съм сигурен, че те тепърва ще развият своя потенциал, но си трябва изявен футболист, който да води атаката. Още веднъж ще се повторя, че е нормално при младите да има колебания и да не са постоянно в топформа. За мен това е пътят на отбора да се развива. При криза, а всички знаем, че такава има в Левски, да не се взимат скъпоструващи играчи, когато няма възможност. Редно е да се дава път на юношите.

Билал Бари има ли качествата да води атаката на Левски?

- Има качества, но не е това, което имат другите отбори. Личи си, че има потенциал, но не е този футболист, който притежава авторитет. Гледаме сега и европейското първенство и виждаме ролята на добрите централни нападатели, което е много важно. Когато имаш в отбора и млади футболисти, е необходимо да имаш играч с такива качества.

Оптимист ли сте, че Левски може да излезе от тази тежка ситуация, в която се намира?

- Няма начин да не излезе, защото това е голям клуб. Но сегашният момент е много важен, защото трябва да се види каква ще бъде философията и политиката. Дали ще се говори за оцеляване, или ще има някакви цели. Всички знаем, че публиката на Левски винаги ще иска. В един момент може да подкрепя тима в тази трудна ситуация, но в друг ще желае отборът да бъде в челото и да се бори за първото място.

Левски отново задмина конкурентите си

Левски отново задмина конкурентите си

Вижте с какво