Втората по големина икономика взе първото място на Канада в една важна сфера. Китай стана най-големият купувач на американски суров петрол през февруари, надминавайки Канада в момент, когато ОПЕК съкращава продукцията, предаде Bloomberg.

Азиатската страна е внесла 8.08 милиона барела от американския лек суров петрол, с което прави почти четири пъти повече от своите покупки през януари, сочат данни на щатското Бюро за преброяване на населението, представени във вторник.

Това помага да се увеличи износът на САЩ до рекордните 31.2 милиона барела през месеца. В Канада, която държава е най-големият търговски партньор на САЩ, са внесени 6.84 милиона барела. А количеството отчита спад от 20 на сто спрямо данните за месец по-рано.

Снимка 287002

Източник: Bloomberg

Скокът на американските доставки до Азия - пазар, дълго доминиран от Саудитска Арабия и други производители от Близкия Изток, идва след като Организацията на страните износителки на петрол иска да съкрати добива в опит да сложи край на пренасищането на пазара.

"Това, че Китай купува повече, означава, че САЩ се превръщат в по-голям играч на пазара", коментира Джон Ауерс, вицепрезидент на компанията Turner Mason & Co.

Износът на американски суров петрол скача с 35 на сто през февруари спрямо стойностите за месец по-рано, а съкращаването на добива превърна Дубай в по-скъп източник на петрол, отколкото Щатите.

На този фон от САЩ в Сингапур са внесени 2.03 милиона барела, докато други страни като Италия, Япония, Южна Корея и Холандия са купили около 1 милион барела всяка.