Българският национален отбор по футбол има поредно тежко препятствие по пътя си към Мондиал 2018. "Лъвовете" на Петър Хубчев приемат кошмарния за нас тим на Швеция, който редовно ни кара да изпитваме мигове на исторически футболен срам.

Вече цели 50 години не успяваме да се справим със скандинавците, а статистиката е направо отчайваща: 7 поредни загуби с голова разлика 0:20. Последният български гол в шведската врата беше дело на Христо Стоичков от дузпа в световна квалификация в София през 1993 година.

Христо Стоичков: БФС не прави необходимото, за да тръгне футболът ни нагоре

Стоичков: БФС не прави необходимото, за да тръгне футболът ни нагоре

"Не вярвам някога отново да сме четвърти в света"

След това "тре кронур" ни биха с 2:0 в Стокхолм, с 4:0 в мача за третото място на САЩ'94, 5:0 на Евро 2004 и безброй пъти "класики" от по 0:3, като последната среща на "Ферндс Арена" в Стокхолм завърши именно при този резултат.

Надеждите ни за нещо положително са снижени до минимум, след като загубихме последната си световна квалификация срещу Беларус с 1:2. По този начин заличихме тотално добрите впечатления след сензационния триумф с 2:0 над Холандия.

анкета

ТОПСПОРТ Ви пита: Как ще завърши световната квалификация между България и Швеция

Виж резултати

Ще се случи чудо! България най-сетне ще победи своя скандинавски кошмар. 67.9%

Равенство на "Васил Левски", което ще почеше егото ни, но няма да ни помогне за класиране на Мондиал 2018. 9.0%

Поредна, и напълно очаквана, загуба от Швеция, отприщваща нова доза критики по адрес на националния ни отбор. 20.5%

Не ме интересува. Мачовете на волейболистите и Григор Димитров са с далеч по-голямо значение за мен. 2.6%

Липсата на вяра в нашия тим сериозно подразни и селекционера Петър Хубчев, който в последните дни се държи доста дръзко както с представителите на медиите, така и с част от своите т.нар "звезди" начело с Ивелин Попов. Въпреки критиките по адрес на Попето, днес играчът на Спартак (Москва) ще започне като титуляр и ще действа в ролята на самотник в българската атака.

Пламен Илиев пък решава "вратарския" проблем с оглед контузията на Владо Стоянов и липсата на достатъчно игрова форма на Ники Михайлов. В центъра на защитата отново виждаме Божидар Чорбаджийски, който създаде относително добър синхрон с бранителя на Слован (Братислава) - Васил Божиков. Като крило, по подобие на новата си роля в ЦСКА, ще видим Станислав Манолев. Халфовата ни линия пък ще бъде наситена с предимно дефанзивни играчи като Жоро Костадинов, Ивайло Чочев и Симеон Славчев. Сред резервите остава таранът на Дженоа - Андрей Гълъбинов.

Петър Хубчев: Имам много забележки към капитана ни!

Хубчев: Имам много забележки към капитана ни!

"Ако играе, ще е капитан..."

Шведският селекционер Яне Андерсон няма кадрови проблеми. Неговият отбор трябва да брани първото място в групата, след като в предишния кръг удари фаворита Франция. "Тре кронур" имат цяла плеада от качествени футболисти, начело с новата звезда на Манчестър Юнайтед - Виктор Линдельоф. Конците в средата на терена ще дърпа плеймейкърът Емил Форсберг, а в атака ще оперират опитните Маркус Берг и Ола Тойвонен.

Андреас Гранквист: Играете силно като домакин, Попов може да ни създаде проблеми

Андреас Гранквист: Играете силно като домакин, Попов може да ни създаде проблеми

"Трудно е да се каже кой е фаворит"

Главен арбитър на срещата ще бъде Паоло Талиавенто от Италия, с помощници Филипо Мели и Алесандро Костанцо. Четвърти съдия ще бъде Масимилиано Ирати.

ГЛЕДАЙТЕ БИТКАТА НА БЪЛГАРИЯ ТУК: ЛИНК 1, ЛИНК 2, ЛИНК 3, ЛИНК 4

Сериозен мениджърски интерес към България - Швеция

Шанс за нашите "лъвове" - Рома и Лацио ще ги гледат срещу Швеция

Отборът на Божинов също праща свои емисари на "Васил Левски"