1,5 млрд. лв. би струвало на бюджета увеличението на минималните пенсии на 300 лв. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Министерски съвет.

Той посочи още, че исканото премахване на плоския данък би коствало на бюджета още 1,236 млрд. лв.

Припомняме, изявление с искане минималната пенсия да стане 300 лв. направи вчера Красимир Каракачанов след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова в парламента. Разговорът беше иницииран от Нинова като част от поредицата срещи с парламентарно представените политически сили след обявената оставка на премиера Бойко Борисов и във връзка с политическата ситуация и обсъждането на Бюджет 2017 г., което тече в момента.

Искане за 300 лв. пенсия сега е популизъм, уверени синдикати и икономисти

Искане за 300 лв. пенсия сега е популизъм, уверени синдикати и икономисти

Трябва да се увеличи двойно БВП, което вероятно ще стане след 6 години

Бюджетът за следващата година бе внесен от правителството на Бойко Борисов, което подаде оставка. Първоначално имаше версия, че финансовият министър Горанов ще изтегли бюджета от Народното събрание, но герберите се отказаха от тази стъпка с аргумент да гарантират финансовата стабилност на държавата.

Критика към идеята на патриотите изказаха вече както икономисти, така и синдикалисти. Те определиха искането на минимална пенсия от 300 лв. за неосъществимо и напълно популистко.

Възможни са популистки упражнения с бюджета, предупреди Горанов

Възможни са популистки упражнения с бюджета, предупреди Горанов

Очевидно много сме сбъркали пред българския избирател, категоричен финансистът

"За да се увеличи двойно минималната пенсия трябва да се увеличи двойно брутния вътрешен продукт, което вероятно ще стане след 6 години, но не и днес", коментира икономистът и бивш министър Николай Василев.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов също предупреди за популистки заигравания с бюджета в ситуацията на предстоящи предсрочни избори.

Парламентарната социална комисия обаче днес отхвърли предложения бюджет на първо четене.